dobre vijesti / Slovenija: većina hrvatskih županija u 'narančastome'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/Ilustracija

Slovenski državljani i oni koji u Sloveniji imaju stalno prebivalište moći će se vraćati bez testa na Covid-19 ili obvezujuće karantene iz većine hrvatskih županija

28.9.2020.
11:27
Srecko Niketic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Prema ažuriranoj listi država s obzirom na njihovu epidemiološku sigurnost, režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske prilagođen je regionalnoj situaciji pa se je većina županija  našla na "narančastoj", sigurnijoj epidemiološkoj listi i nisu više na rizičnom "crvenom" popisu.

 To znači da će se slovenski državljani i oni koji u Sloveniji imaju stalno prebivalište moći vraćati bez testa na Covid-19 ili obvezujuće karantene iz većine hrvatskih županija koje su uvrštene na novu tzv. "narančastu" listu, prenijeli su slovenski mediji informaciju vlade sa sinoćnje sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o županijama koje graniče sa Slovenijom, te većini ostalih, osim županija u srednjoj i južnoj Dalmaciji, te tri županije u zapadnoj Slavoniji koje ostraju u tzv. "crvenoj" zoni.

Nove su liste epidemiološke sigurnosti prilaođene europskim preporukama da se za "zelene" - epidemiološki sigurne - smatraju države ili regije koje imaju do najviše 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika, dok je slovenski kriterij do sada bio stroži - 10 aktivnih slučajeva zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s time, na "zelenom" popisu slovenske vlade od danas su  se našli i  Cipar, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Australija, Novi Zeland, Srbija i Urugvaj.

Na "zelenoj" listi unatoč povećanom broju zaraza u zadnje vrijeme ostaje i Austrija, osim Beča i istočnih pokrajina koje su u "crvenoj" epidemiološki nesigurnoj zoni, pa će za ulazak u Sloveniji putnici  trebati negativan  test na Covid-19 ili 10-dnevnu karantenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje u Sloveniji u kojoj se zadnjih tjedana epidemiološka situacija pogoršala ne popravlja se bitno.

Vlada je u ponedjeljak objavila da je zadnja 24 sata sa 909 testiranja potvrđeno 39 novih zaraza, a dvije su osobe preminule. Dan ranije  je sa  1917 testiranja potvrđeno 159 novih zaraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprodukcijski broj širenja zaraze i dalje je visok, oko 1,3, što zabrinjava epidemiologe koji upućuju i savjetuju na što dosljednije pridržavanje epidemioloških mjera, a ovih se dana očekuje i donošenje novih mjera za ublažavanje epidemije.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo