AUSTRIJA TRAŽI PRODULJENJE

Slovenija želi ukidanje graničnih kontrola prema Austriji: 'Nema smisla postavljati granice, to izaziva štetu'

U Bruxellesu je u četvrtak počeo dvodnevni summit predsjednika država i vlada EU-a, a u središtu rasprava su migracije

Image

Miro Cerar

Foto: AP Images
Hina/ 20.10.2016. u 21:55

Slovenija se zauzima da se granični nadzor Austrije na granici sa Slovenijom ukine jer za njega nema razloga, kazao je u četvrtak slovenski premijer Miro Cerar u Bruxellesu, dok austrijski kancelar Christian Kern traži produljenje kontrole unutarnjih granica u EU-u.

Cerar tvrdi da Slovenija dobro kontrolira priljev migranata i svoju granicu s Hrvatskom, na što je više puta upozorila Austriju i zahtijevala da se granične kontrole kao nepotrebne ukinu.

"U Sloveniji nema izbjeglica, to smo više puta prenijeli Europskoj komisiji i austrijskoj vladi", kazao je Cerar, dodavši da će to ponoviti i na zasjedanju Europskog vijeća te tražiti da Austrija granične kontrole što prije ukine.

"Unutar Schengenskog prostora nema smisla postavljati granice, to izaziva štetu gospodarstvu i nije dobro za naše susjedske odnose. Nadam se da će to polako svi shvatiti", dodao je.

Austrijski kancelar Christian Kern izjavio je po dolasku u Bruxelles da će od EU-a tražiti da se produlji kontrola unutarnjih granica zbog opasnosti od ilegalnih migranata.

"Važno je da se nadzor unutarnjih granica u EU-u produlji za još pola godine", kazao je Kern. Dodao je kako Austrija podržava ocjene da je kontrole na granicama unutar Schengenskog područja potrebno obustaviti, ali da su za to potrebni još mnogi koraci i rješenja.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

"EU mora bolje zaštititi granice. Mi moramo biti ti koji će odlučiti tko će doći u Europu, o tome ne mogu odlučivati krijumčari ljudi", naveo je austrijski kancelar.

U Bruxellesu je u četvrtak počeo dvodnevni summit predsjednika država i vlada EU-a, a u središtu rasprava su migracije, odnosi s Rusijom i trgovinska politika.

Hina/ 20.10.2016. u 21:55

Više s weba

Pročitajte još

Image
u srbiji

I 45 hrvatskih medicinskih sestara dobilo lažne diplome: MUP Srbije objavio detalje uhićenja

Više s weba