osvrt susjeda / Slovenski mediji o posjetu Vučića Hrvatskoj: 'Zagreb i Beograd ne mogu ostvariti neposredan dijalog'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Sadašnje stanje odnosa Zagreba i Beograda je takvo kao da oni nisu sposobni za dijalog bez posredovanja izvana, piše slovenski list Delo

12.2.2018.
17:13
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski mediji u ponedjeljak posvećuju mnogo pažnje prvom službenom posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, pri čemu navode da brz napredak u odnosima Zagreba i Beograda ne treba očekivati, a ljubljansko "Delo" uz to ističe da su trenutačni odnosi takvi da dvije strane nisu sposobne za dijalog bez posredovanja izvana.

Mediji su također ustvrdili da su u tom smislu odnosi Slovenije i država nastalih raspadom nekadašnje SFRJ najviše napredovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su Vučića u Zagrebu u ponedjeljak dočekali izrazi nezadovoljstva i prosvjedi zbog "tereta iz prošlosti" kojih se dvije države nikako ne mogu osloboditi, u odnosima Slovenije i Kosova, primjerice, tih opterećenja nema pa je u ponedjeljak slovenski predsjednik Borut Pahor u službenom posjetu Kosovu dočekan svečano i kao pravi prijatelj, navodi slovenski radio te dodaje da su i Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zajedno upozorili kako se ne smije dopustiti da budući razvoj odnosa ugrozi retorika s političke margine.

U osvrtu na Vučićev posjet Zagrebu ljubljansko "Delo" navodi da su ga iznudili "Washington ili Bruxelles" da se dugogodišnji odnosi dviju država mogu okarakterizirati kao stanje "ni rata ni mira" i da su za to krive "političke vlasti na obje strane" koje "koriste napetosti" za stjecanje poena na političkoj pozornici i to zato jer "nemaju razvojnu viziju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vučić posjetom nastoji izvući Srbiju iz dugogodišnje izolacije i ubrzati njen ulazak u EU, dok je hrvatska predsjednica svjesna da hrvatski vanjskopolitički položaj slabi zbog (graničnog) spora sa svim susjedima", a to Hrvatskoj prijeti da postane "drugorazredna sila na Balkanu", navodi vodeći slovenski list, aludirajući na arbitražni spor Slovenije i Hrvatske budući da Slovenija inzistira na provođenju arbitražne odluke kao modelu za cijelu regiju, dok Zagreb arbitražnu smatra prevladanim procesom koji hrvatsku stranu ne obvezuje.

Sadašnje stanje odnosa Zagreba i Beograda je takvo kao da oni nisu sposobni za dijalog bez posredovanja izvana, dodaje "Delo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska tiskovna agencija STA, navodi  da su hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik danas u Zagrebu govorili o "brojnim otvorenim pitanjima", posebno iz prošlosti,  koja predstavljaju "teret" za međusobne odnose i njihov napredak.

Pri tome slovenska agencija ističe da su Vučić i hrvatska predsjednica kazali da u okviru dvogodišnjeg razdoblja treba pronaći bilateralno rješenje za granicu, te da bi se, ako to ne uspije, onda za rješenje tražilo posredovanje međunarodne pravne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo