PAPRENE KAZNE / Slovenski dužnosnik upozorava sunarodnjake: 'Kava u Trstu mogla bi vas koštati i do tisuću eura'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Najotvorenija je granica s Hrvatskom, gdje su uvjeti za ulazak slični onima koji kod nas vrijede za izlazak iz države, rekao je Andrej Šter

22.2.2021.
15:15
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Uz još uvijek važeće restrikcije kretanja zbog epidemije koronavirusa Slovencima je najlakše doći u Hrvatsku, posebno zbog oštrih ograničenja koje su uvele druge susjedne države, ocjenjuje slovensko ministarstvo vanjskih poslova upozoravajući na globe za putnike bez opravdanog razloga.

"Najotvorenija je granica s Hrvatskom, gdje su uvjeti za ulazak slični onima koji kod nas vrijede za izlazak iz države. Mala je razlika u tome što mi dopuštamo ulazak onih osoba koje u Sloveniji imaju nekretninu ili plovilo bez negativnog testa ili karantene, a Hrvati ne", kazao je u ponedjeljak u razgovoru za Slovensku televiziju Andrej Šter, šef konzularnog odjela u ministarstvu vanjskih poslova. On je u prvom valu pandemije u proljeće prošle godine koordinirao evakuaciju i repatrijaciju slovenskih građana koje je situacija zatekla daleko od kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska za ulazak ne dopušta taj izuzetak, ali ima transparentan postupak na granici, a dopušta i ulazak osobama koje u Hrvatskoj imaju poslovne susrete, kazao je Šter.

"Italija i Austrija su skoro zatvorene za turistička putovanja"

One koji putuju izvan zemlje Šter je pozvao da dobro prouče epidemiološku situaciju i propise koji tamo vrijede te da se toga drže kako ne bi bili iznenađeni visokim kaznama ako se nađu u prekršaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kako sad to? /

Capak 19. 2.: 'Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku'; Capak 22. 2.: 'Svima je preporuka da nose maske'

Image
kako sad to? /

Capak 19. 2.: 'Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku'; Capak 22. 2.: 'Svima je preporuka da nose maske'

"Italija i Austrija su skoro zatvorene za turistička putovanja. Tirol ima velik broj zaraza južnoafričkim sojem virusa, pa tamo ne treba računati na idilične turističke ture", kazao je.

On isto tako upozorava one koji bi nakon dugo vremena rado opet išli u Trst "na kavu" da ih to može koštati i do tisuću eura globe ako ih negdje na putu zaustavi talijanska policija, a neće im pomoći ni moguća isprika da idu u šoping, jer se ni to ne smatra dovoljnim razlogom za prelazak granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još restrikcija vrijedi za ulazak u Mađarsku, jer ona ima rigorozne uvjete i dosljedno ih provjerava, dok Njemačka  od putnika traži da se prethodno on-line registriraju, a provjerava i cilj putovanja, podsjetio je Šter.

"Ako tamo navedete da putujete iz poslovnih razloga, a nađu vam pun prtljažnik sportske opreme, teško ćete im dokazati da to ide jedno s drugim", upozorava voditelj slovenske konzularne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci napunili zrakoplov za Tenerife

Sve do početka prošlog tjedna Slovenci zbog epidemije Covida-19, uz niz drugih restrikcija, nisu smjeli napuštati ni općinske granice, osim u opravdanim izuzetnim slučajevima, no turističke agencije navode da su sada željni putovanja.

Da je tome tako svjedoči i pun zrakoplov sa skoro 180  putnika koji je u nedjelju s ljubljanskog aerodroma odletio na Tenerife, pri čemu su rezervacije za mjesta razgrabljene u nekoliko dana. Zato turističke agencije u preostalom dijelu zimske sezone pripremaju još nekoliko sličnih čartera za egzotične destinacije, a već nude i aranžmane za Hrvatsku, Slovencima najomiljeniju i najbližu turističku destinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo