Hrvatskoj istinu u lice / Slovenski stručnjak: 'U RH i liječnici politički zlorabe izraz feticid kako bi se ženama uskratila prava'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Glavni slovenski perinatolog kaže da se u Hrvatskoj pobačaj namjerno kriminalizira, laže se, i liječnike i žene se izlaže patnji

13.5.2022.
15:50
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Predstojnik Kliničkog odjela za perinatologiju Sveučilišnog medicinskog centra Ljubljana Gorazd Kavšek u razgovoru za RTL nije imao previše razumijevanja za ponašanje dijela kolega u Hrvatskoj oko slučaja Mirele Čavajde.

"U Sloveniji se primjenjuje Zakon o 'Zdravstvenim mjerama u ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece'", objasnio je na početku Kavšek slovenski zakonski okvir i istaknuo da se u Hrvatskoj provodi "vrlo sličan zakon".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U njoj se, među ostalim, koristi izraz 'umjetni prekid trudnoće' koji je posljednjih dana vrlo zlorabljen, posebice od strane hrvatskih kolega. U svakom slučaju, svrha ovog zakona nije da se samo tako uredi prekid trudnoće u smislu pokretanja (indukcije) porođaja, nego da se uredi prekid trudnoće u smislu prekida trudnoće, koji dovodi do prekida trudnoće s fetalnom smrću", objasnio je.

Image
TENA KOVAČEVIĆ /

Liječnica koju je u svom pismu spomenula Čavajda: 'Ovakvu dijagnozu ima tek jedan na milijun poroda'

Image
TENA KOVAČEVIĆ /

Liječnica koju je u svom pismu spomenula Čavajda: 'Ovakvu dijagnozu ima tek jedan na milijun poroda'

Kavšek pritom ističe argument, ako tom zakonu nije svrha jamčiti prava ženama na slobodno odlučivanje, što bi onda uopće bilo opravdanje da bilo tko bilo kad pokrene prijevremeni porod u 27. tjednu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno ne u korist fetusa", konstatirao je.

Dalje je objasnio i da je zakon takav da se postupak umjetnog prekida trudnoće u nemedicinsku svrhu pokreće do 10 tjedana trudnoće, a poslije da je postupak opravdan uz određene medicinske indikacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dosta! /

'Frustrira me to što živimo u zemlji gdje sustave ženskog reproduktivnog zdravlja vode moćni licemjeri'

"Poslije 10 tjedana trudnoće indikacija varira ovisno o visini trudnoće. Do 22 tjedna proces rađanja fetusa iz maternice naziva se pobačaj, a nakon 22 tjedna porod. U oba slučaja, međutim, zbog liječničke intervencije, zahvata - što god da jest – rađa se mrtav fetus. Stoga je tumačenje pojedinih hrvatskih kolega pogrešno i kao takvo stvara dodatno emocionalno opterećenje liječnicima koji provode zahvate, a posebno trudnicama koje se susreću s takvom situacijom."

"Zlouporaba profesionalnog koncepta po kojem se 'feticidom' naziva prekid trudnoće čak i u 12. ili 20. tjednu trudnoće,… služi u dnevno političke ili samoopravdavanja zbog nepoštivanja zakonskih prava žena je nepotrebno i štetno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedila je kritika kolegama iz Hrvatske koji pobačaj opisuju brutalnostima koje apsolutno ne stoje:

"Također, proces pobačaja u suvremenoj medicini već duže vrijeme ne obavlja se onako kako se opisuje u izjavama nekih hrvatskih kolega."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski stručnjak objasnio je da se pobačaj do 22. tjedna trudnoće pokreće "u velikoj većini slučajeva lijekovima":

"Do 22. tjedna trudnoće u velikoj većini slučajeva lijekovi pokreću pobačaje – pobačaje i izbacivanje fetusa (porođaja) iz maternice, koji tijekom zahvata također umire. Tek od 22. tjedna, u skladu s medicinskim indikacijama, ide se na zaustavljanje rada srca injekcijom medikamentozno", opisao je dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U oba slučaja dolazi do poroda, koji se neznatno razlikuje ovisno o visini trudnoće i veličini fetusa. I kod takvog poroda nudimo sve metode porođaja, uključujući ublažavanje porođajne boli; epiduralna analgezija, remifentanil, dušikov oksid."

"Stoga u potpunosti odbacujemo tendenciozne izjave pojedinaca koji neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji se provode u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorazd Kavšek je u Sloveniji također i predsjednik Udruženja za perinatalnu medicinu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo