Poražen u sporu protiv Crkve / Slovenski upravni sud odbio zahtjev građanina da ga se briše iz knjige krštenih Katoličke crkve

Image
Foto: Pixabay

Tvrdio je da on sam nikada nije pristao na takvu obradu svojih osobnih podataka niti je nedvojbeno opozvao privolu koju su Crkvi dali roditelji

17.12.2021.
11:25
Pixabay
VOYO logo

Upravni sud Republike Slovenije potvrdio je odluku povjerenika za informiranje da pojedinac ne može dobiti brisanje svojih osobnih podataka iz krštenice kojom upravlja Katolička crkva, prenosi STA vijest koju danas donose i mnogi mediji u Sloveniji.

Upravni sud je time praktično odbio zahtjev jednog građanina da se iz knjige krštenih pobrišu svi njegovi podaci. Tvrdio je da su njegovi kršteni podaci čuvani nezakonito, jer on sam nikada nije pristao na takvu obradu svojih osobnih podataka niti je nedvojbeno opozvao privolu koju su Crkvi dali roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva je njegov zahtjev odbila, a o žalbi na odluku tada je odlučivao povjerenik za informiranje. Prema njegovim saznanjima, koje je potvrdio i sud, čuvanje osobnih podataka u krštenici je nužno za arhiviranje u javnom interesu. To je stav i Katoličke crkve.

U Crkvi se pozivaju na Zakon o zaštiti dokumentarnog i arhivske građe koji propisuje da takva dokumentacija pri Katoličkoj crkvi ima obilježja arhivske građe i stoga podliježe načelima trajnosti i cjelovitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odatle i stav povjerenika za informiranje koji je odbio žalbu građanina na odluku Katoličke crkve, tumačeći da ne postoje uvjeti za brisanje osobnih podataka, a sud je tu odluku potvrdio i odbio tužbu građanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo