opozicija jača / Slovensku vladajuću koaliciju neuspješnom smatra dvije trećine birača

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Na listi najpopularnijih slovenskih političara prema novoj anketi po prvi put se plasirala povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc, na drugom je mjestu predsjednik države Borut Pahor, a na trećem mjestu eurozastupnica iz redova Socijaldemokrata Tanja Fajon, dok je premijer Cerar na četvrtom mjestu

15.6.2015.
9:09
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Javna potpora slovenskoj koalicijskoj vladi premijera Mire Cerara i dalje je niska, pa je neuspješnom ocjenjuje dvije trećine birača, a oporbene stranke u slučaju prijevremenih izbora osvojile bi većinu mandata u parlamentu, pokazuje najnovije mjesečno ispitivanje koje je agencija Ninamedia obavila za Slovensku televiziju i dnevni list Dnevnik.

Cerarovu trostranačku koaliciju neuspješnom je ocijenilo 65,6 posto ispitanika, njegova je stranka po trenutačnom rejtingu na drugom mjestu iza vodeće oporbene stranke, a stranke koalicije općenito gube potporu u odnosu na one koje u sadašnjem sazivu parlamenta čine opoziciju, pokazalo je ispitivanje provedeno prošlog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći rast potpore u odnosu na anketu provedenu prije mjesec dana imaju dvije opozicijske stranke - Udružena ljevica (ZL) i konzervativna Nova Slovenija (NSI), dok je potpora najviše pala stranci Socijalnih demokrata (SD) koji sudjeluju u sadašnjoj vladajućoj koaliciji.

Drugi mjesec zaredom stranka s najvećom javnom potporom je Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janez Janše za koju bi glasovalo 13,2 posto birača, za Cerarovu Stranku modernog centra (SMC) izjasnilo se 11,7 posto ispitanih, za Udruženu ljevicu (ZL) 10,9 posto, dok se potpora Socijalnim demokratima (SD) smanjila na 8,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bi prijevremeni izbori bili sada, zastupnička mjesta dobili bi još Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i demokršćanska Nova Slovenija (NSI), dok bi ostale stranke ostale ispod praga od 4 posto za ulazak u parlament. Iako bi oporba na izborima osvojila više glasova, vladu bi s obzirom na heterogenost oporbe i stranačku rascijepljenost bilo vrlo teško sastaviti, pokazala je anketa.

U parlamentu koji ima 90 zastupničkih mjesta SDS bi imala 21 mandat, ZL 17 mjesta, SD 13 mandata, DESUS 8, a NS 7 zastupnika, pokazala je anketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi najpopularnijih slovenskih političara prema novoj anketi po prvi put se plasirala povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc, na drugom je mjestu predsjednik države Borut Pahor, a na trećem mjestu eurozastupnica iz redova Socijaldemokrata Tanja Fajon, dok je premijer Cerar na četvrtom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo