STVARNOST KAO PRESLIKA SERIJE / 'Sluga narodu': Televizijski predsjednik mogao bi postati stvarni

Image
Foto: AP

Ukrajinski komičar koji glumi predsjednika države u popularnoj televizijskoj seriji ima velike izglede za pobjedu

30.3.2019.
8:57
AP
VOYO logo

Volodimir Zelenskij (41), koji nikada nije obnašao političku dužnost, vodi po svim ispitivanjima javnoga mnijenja ispred aktualnog predsjednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko.

Ukrajina je u posljednje dvije dekade iskusila dvije prozapadne revolucije koje su na vlast dovele Timošenko 2005. i Porošenka 2014. godine. U posljednjem u nizu obrata na ukrajinskoj političkoj sceni, Zelenskij, komičar kojeg treba shvatiti ozbiljno, mogao bi ih pobijediti oboje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržavaju ga birači nezadovoljni Porošenkom, oni koji su izgubili povjerenje u tradicionalne političke lidere i žele ključne promjene u ukrajinskom sustavu vladanja", izjavio je analitičari Volodimir Fesenko.  

Po posljednjoj objavljenoj anketi, Zelenskij ima podršku 27 posto birača, a Porošenko i Timošenko oboje po 16 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zelenskij od početka stabilno vodi", objavila je agencija za ispitivanje javnoga mnijenja Rating Group Ukraine. Timošenko, prva ukrajinska premijerka, ima podršku žena i starijih.

Zelenskij u seriji "Sluga naroda" igra nastavnika povijesti koji postaje slavan kada video snimka u kojoj vrijeđa državno vodstvo proširi internetom. On se potom odluči kandidirati za predsjednika i iznenađujuće pobijedi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarnost izgleda gotovo kao preslika serije. Zelenskij je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji "1+1" na Staru godinu, nešto prije ponoći, kada su gledatelji očekivali tradicionalnu poruku predsjednika Porošenka.

Televizija "1+1", koja inače prikazuje "Slugu naroda" i druge zabavne sadržaje, izvlačila se objašnjenjem da je došlo do "tehničke pogreške". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenskij ima jako dobre izglede da pobijedi dođe li do većeg odaziva birača, kazao je Vadim Karasjov, direktor ukrajinskog Instituta za globalne strategije.

Isto misli i Fesenko. "Najveća mu je mana političko neiskustvo, ali ima dobre šanse". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičar Taras Zahodorni smatra da Zelenskijev najveći suparnik nije Porošenko, poduzetnik koji je bogatstvo stekao proizvodeći čokoladu.

"Julija Timošenko je najiskusnija političarka, ima čvrstu bazu pristaša i može iskoristiti nezadovoljstvo Porošenkovom politikom", rekao je Zahodorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se Timošenko i Zelenskij nađu u drugom krugu, to će biti 'fifti-fifti' utrka", dodaje Karasjov. 

Porošenkova vlada ne uspijeva provesti reforme, promijeniti sustav vlasti sovjetskog stila, smanjiti premreženost korupcijom i riješiti problem s proruskom separatističkom pobunom na istoku. Sve to znatno mu je snizilo ugled u očima birača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo mislili da će to biti sprint", kaže potpredsjednica vlade Ivana Klimpuš-Cincadze. "Sada je jasno da to nije sprint, nije čak ni maraton. To je niz maratona i moramo imati snage istrčati ih". 

To objašnjenje nije zadovoljilo umorne i razočarane Ukrajince, kojih samo devet posto podržava aktualnu vladu, što je svjetski negativni rekord. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno, tko god pobijedio to neće biti proruski kandidat, kao Porošenkov prethodnik Viktor Janukovič, svrgnut revolucijom 2014. 

"Ukrajina u svakom slučaju ide prema Zapadu", zaključio je Karasjov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo