Dugogodišnji proces / Službeni London odlučio izručiti Assangea SAD-u. WikiLeaks ogorčen: 'Prijeti mu 175 godina zatvora!'

Image
Foto: Cancillería del Ecuador/Flickr/(CC BY-SA 2.0)

SAD od V. Britanije traži izručenje zbog WikiLeaksovih objava tajnih vojnih dokumenata iz Afganistana i Iraka. Ranije se spominjala i smrtna kazna

17.6.2022.
12:24
Cancillería del Ecuador/Flickr/(CC BY-SA 2.0)
VOYO logo

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel u petak je odobrila izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assange SAD-u gdje mu žele suditi po 18 točki optužnice, uključivo kršenje zakona o špijunaži.

Organizacija WikiLeaks objavila je da današnja odluka o izručenju nije i konac pravne bitke i najavila je žalbu na odluku koja je "crni dan za medijske slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZASTRAŠUJUĆI SCENARIJ /

Prijeti mu smrtna kazna! Pompeo: 'Assange će biti izručen SAD-u'

Image
ZASTRAŠUJUĆI SCENARIJ /

Prijeti mu smrtna kazna! Pompeo: 'Assange će biti izručen SAD-u'

"Ministrica unutarnjih poslova (Priti Patel) odobrila je zahtjev za izručenje urednika WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora. Crni dan za medijske slobode i za britansku demokraciju. Na odluku ćemo se žaliti", reagirao je WikiLeaks.

Nakon odluke iz ožujka da se Assangeu onemogući žalba na izručenje, britanski sudac proslijedio je u travnju slučaj ministrici unutarnjih poslova Patel koja je danas donijela odluku o izručenju. WikiLeaks je 2010. objavio tisuće američkih dokumenata s oznakom tajnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange, koji je u zatvoru u jugoistočnom Londonu od 2019., a prije toga je sedam godina imao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, odbacuje bilo kakvu krivnju.

Assangeovi pristaše smatraju ga junakom borbe protiv establišmenta i tvrde da je njegov jedini grijeh što je javnosti jasno predočio kršenja ljudskih prava i običaja rata u Afganistanu i Iraku, te ističu da je njegov progon politički motiviran napad na slobodu novinarstva i govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange se na odluku o izručenju može žaliti Visokom sudu u Londonu, a kao zadnja instanca postoji i Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva. No, ako Assangeova žalba bude odbijena mora biti izručen u roku od 28 dana.

Da bi do izručenja Assangea SAD-u doista moglo doći, još je u srpnju ustvrdio tadašnji državni tajnik SAD-a Mike Pompeo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već smo uputili zahtjev i Assange će biti izručen SAD-u, gdje će mu se suditi."

"Moja vlada misli da je važno da se tog čovjeka, koji je izložio svijet opasnosti i ugrozio američke vojnike, sankcionira na sudu", također je tada kazao Pompeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom se tada prenosila objava Informativnog centra za smrtnu kaznu o tome da američko savezno pravosuđe dopušta smrtnu kaznu za određene zločine u koje spada i špijunaža, za što se tereti Assangea.

Smrtna kazna je prijetila i Bradleyju Manningu (danas Chelsea Manning) koji je 2010. kao tadašnji vojnik SAD-a WikiLeaksu kao "zviždač" dostavio ogromnu količinu dokumenata s oznakom tajnosti o spornim događajima iz ratova u Iraku i Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo za Manning na kraju nije tražilo smrtnu kaznu, da bi na kraju bila osuđena na 35 godina zatvora, a onda 2017. i oslobođena nakon ukaza predsjednika Baracka Obame kojim je kazna drastično smanjena.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo