tim von der leyen / Smiješi joj se plaća od 20.000 eura: Dubravka Šuica kandidatkinja za povjerenicu Komisije?

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Odlaskom Dubravke Šuice u EK, otvorilo bi se slobodno mjesto u Europskom parlamentu za Sunčanu Glavak koja je bila na petom mjestu HDZ-ove liste

22.7.2019.
11:30
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Rok koji je za dostavu kandidata za povjerenike Europske komisije dala nova predsjednica Ursula von der Leyen istječe danas, a većina zemalja je dostavila svoje prijedloge.  

Po drugi put izabrana HDZ-ova članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica najizglednija je hrvatska kandidatkinja za dužnost jedne od 27 povjerenica EK-a, piše Novi list. Von der Leyen je tražila je da joj zemlje članice dostave po dva imena kako bi bio mogući širi izbor, ali sve su zemlje dosad poslale samo jednog kandidata/kinju na kojem inzistiraju, mnoge od njih i prije njezinog apela. Jednu kandidatkinju poslat će i Plenković, odnosno hrvatska vlada.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ- u i u Vladi očekuju da bi u pregovorima Hrvatska i hrvatska povjerenica mogle dobiti značajan resor, možda regionalnu politiku.

 Dužnost hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji trenutačno obavlja Neven Mimica kojeg je u EK kandidirala vlada Zorana Milanovića, a obavlja posao u resoru međunarodne suradnje i razvoja. Odlaskom Dubravke Šuice u EK, otvorilo bi se slobodno mjesto u Europskom parlamentu za Sunčanu Glavak koja je bila na petom mjestu HDZ-ove liste na europskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura sastavljanje Europske komisije je duga. Nakon što krajem kolovoza Ursula von der Leyen bude imala utvrđeni popis svih članova Komisije, u rujnu bi kandidati za povjerenike EK-a prošli kroz saslušanja pred odborima Europskog parlamenta. Od 22. do 24. listopada glasat će se u EP-u o prihvaćanju cijele Komisije. Posljednjeg dana listopada Jean Claude Juncker i njegova Komisija trebali bi otići a od 1. studenog počinje s radom novi EK.

Plaća povjerenice/ka je oko 20 tisuća eura, plaća predsjednice Komisije 28 tisuća, a potpredsjednika 23 tisuće eura, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo