Summit G20 / Snimka postala hit na društvenim mrežama: Pogledajte susret Putina i Mohammeda bin Salmana

Image
Foto: PressTV/YouTube

Vodeći svjetski čelnici okupili su se u Buenos Airesu

30.11.2018.
20:48
PressTV/YouTube
VOYO logo

Summit G20 službeno je počeo u petak, nakon niza susreta na marginama između vodećih svjetskih čelnika, uključujući i onaj na kojem je potpisan novi trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika. 

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava. Izrazio je nadu da će suprotstavljene strane postići konsenzus u vrijeme brzih promjena u svjetskoj ekonomiji i društvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki čelnici su toplo pozdravili saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu. Među njima je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin, no mnogi su izbjegli kontakt s princom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ovoj snimci jasno je kako Putin ne namjerava prekinuti dobre odnose sa saudijskim prijestolonasljednikom. Pozdravili su se kao bliski prijatelji, nasmješili se i potom sjeli jedan do drugog. Na snimci se vidi i da je Donald Trump ušao u prostoriju. 

Putin je u petak u Buenos Airesu kritizirao "lošu praksu jednostranih sankcija" i trgovinskog protekcionizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Putin i bin Salman

Izvor: AP

"Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti među zemljama", rekao je Putin na sastanku s čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Putin i Mohamed bin Salman

Izvor: AP

Trump je na putu prema argentinskoj prijestolnici otkazao sastanak s ruskim čelnikom zbog sukoba između ruske obalne straže i ukrajinske mornarice u kojem je ruska strana otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka Angela Merkel stići će kasnije u petak jer joj je zrakoplov imao tehničkih problema. 

Ključna tema summita bit će trgovina. Trump i kineski vođa Xi Jinping sastat će se u subotu, a svijet se nada da će dvije najveće svjetske ekonomije dogovoriti primirje u trgovinskom ratu koji uzrokuje turbulencije na svjetskim tržištima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je u četvrtak, prije polaska iz Washingtona, rekao da je vrlo blizu postizanja sporazuma s Kinom, ali i dodao da ne zna želi li to jer "upravo milijarde i milijarde dolara stižu u SAD u obliku carina i pristojba".

Kina "želi sporazum" i otvorena je za njega, rekao je Trump, ali je također rekao da mu se "sviđa sporazum koji upravo ima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD, Kanada i Meksiko su na summitu potpisali novi trgovinski sporazum, nasljednik NAFTA-e. Novi sporazum poznat je pod kraticom USMCA. Trump mu predviđa laku potvrdu u Kongresu, usprkos protivljenju dijela zastupnika.

G20 je skupina zemalja koje čine 20 najvećih svjetskih sila, 19 država plus EU, a na njih otpada 85 posto svjetskog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnike tih zemalja i izaslanstva čuva oko 22 tisuće argentinskih policajaca, a sastanak se održava godinu dana nakon nasilnih prosvjeda na prethodnom summitu u Hamburgu. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo