LIJEVA VLADA / Španjolska vlada će zakonom zabraniti veličanje diktatorskog Francova režima

Image
Foto: AP

Španjolci su podijeljeni oko Francove ostavštine i uloge

10.2.2020.
17:02
AP
VOYO logo

Španjolska namjerava zakonom zabraniti veličanje režima nekadašnjeg diktatora Francisca Franca u sklopu reforme kaznenog zakona, izvijestila je u ponedjeljak vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE).

„U demokraciji se ne veličaju diktatori ili tirani“, rekla je Adriana Lastra, glasnogovornica i zastupnica PSOE-a u španjolskom parlamentu. Nije, međutim, objasnila što bi se smatralo „veličanjem“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Franco upravljao je Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. do prirodne smrti 1975. Tijekom rata i poslijeratnog režima vojne diktature tisuće osoba su ubijene i zatvorene. Španjolci su podijeljeni oko Francove ostavštine i uloge.

Lastra je rekla kako vlada namjerava ekshumirati Francove žrtve pokopane u masovnim grobnicama te maknuti preostale simbole njegovog režima s javnih površina. Posljednjih godina su promijenjena imena brojnih ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Pedro Sánchez, čiji je PSOE u siječnju uspostavio lijevu koalicijsku vladu s manjim Unidas Podemosom, u svojoj predizbornoj kampanji je najavio dodatnu borbu s Francovom ostavštinom što mu je bio jedan od temelja predizbornog programa. Vlada PSOE-a i Unidas Podemosa je prva koalicijska vlada u Španjolskoj nakon 80 godina. Koalicija lijevih stranaka bila je na vlasti 1939. prije nego je Franco preuzeo vlast.

Sánchezova lijeva španjolska vlada je u listopadu premjestila Francove posmrtne ostatke iz javnog mauzoleja sjeverno od Madrida, gdje su se nalazili od 1975., na jedno manje poznato javno groblje u predgrađu glavnog grada. Njegovi ostaci nalaze se u privatnoj kripti tog groblja. Premještanje je izazvalo podijeljene reakcije stanovništva te produbilo sukob između političke ljevice i desnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u parlament, a u studenome postala treća najbrojnija stranka u Španjolskoj, protivi se predloženoj promjeni kaznenog zakona.

„S izlikom 'veličanja frankizma' zatvorit će medije, fondacije i udruge te će zabraniti političke stranke bude li im to potrebno“, priopćio je Vox preko Twittera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo