PITANJE PREGOVORA / Španjolski socijalisti žele nastaviti s manjinskom vladom

PSOE je u nedjelju povećao broj zastupnika s 84 na 123, u odnosu na izbore od prije dvije godine

29.4.2019.
15:10
VOYO logo

Vodstvo Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), koja je u nedjelju pobijedila na parlamentarnim izborima, sastat će se u ponedjeljak popodne kako bi razmotrilo mogućnosti koaliranja s ostalim strankama budući da je osvojila 123 od potrebnih 176 mjesta za sastavljanje vlade.

No uoči tog sastanka u Madridu, aktualna potpredsjednica vlade iz redova PSOE-a poručila je kako socijalisti žele sami nastaviti vladati. U proteklih 10 mjeseci, od kada je premijer Pedro Sánchez izabran direktno u parlamentu nakon izglasavanja nepovjerenja prethodnoj konzervativnoj vladi, socijalisti su upravljali Španjolskom kao manjinska vlada, s 84 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Smatramo kako možemo nastaviti s tom ranije započetom formulom“, izjavila je potpredsjednica Carmen Calvo za radijsku postaju Cadena SER.

PSOE je u nedjelju povećao broj zastupnika s 84 na 123, u odnosu na izbore od prije dvije godine, što je ohrabrilo stranku uoči internog sastanka te razgovora s potencijalnim koalicijskim partnerima. No, bez podrške srodne lijeve skupine Unidas Podemos i manjih regionalnih stranaka, uključujući zagovornike nezavisnosti Katalonije, nije moguće stvoriti veliku lijevu koaliciju s neophodnih 176 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo neophodni za sastavljanje velike lijeve vlade“, napomenuo je u nedjelju navečer Pablo Iglesias, vođa Unidas Podemosa. No ta skupina, koja je prije dvije godine vjerovala kako može preuzeti glavnu riječ na ljevici, pala je sa 71 na 42 zastupnika. PSOE, barem zasad, ne namjerava dati ustupke toj formaciji i uključiti ju kao koalicijskog partnera.

„Ne treba isključiti niti jednu mogućnost jer još uvijek nismo zauzeli jedinstveno stajalište pa će se u idućim tjednima donositi odluke“, rekla je Cristina Narbona, jedna od čelnica PSOE-a. „No, nakon što smo ostvarili dobar rezultat ne žuri nam se s formiranjem vlade“, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mjesec dana, 26. svibnja, diljem Španjolske se održavaju regionalni i lokalni izbori te oni za Europski parlament. Socijalisti će najvjerojatnije na krilima nedjeljnog dobrog rezultata nastaviti kampanju ne izlažući se riziku koaliranja s ostalim strankama. Po svemu sudeći, žele iskoristiti uzlet budući da su u nedjelju pobijedili prvi put od 2008. , a ne žuri im se formirati novu vladu i zato jer su već i sada na vlasti.

Zadrže li se na toj poziciji, socijalisti neće imati dovoljno zastupnika za samostalno formiranje nove vlade pa bi nakon toga trebao uslijediti drugi krug parlamentarnog glasovanja o vladi. U njemu, međutim, više neće biti potrebno skupiti natpolovičnu većinu od 176 mjesta u parlamentu, nego će biti dovoljno dobiti više glasova „Da“ nego „Ne“, što znači da bi, suzdrže li se neke od stranaka od glasovanja i tako pruže podršku PSOE-u, mogla biti izglasana manjinska vlada socijalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi se moglo dogoditi tek nakon izbora u svibnju.

No zasad nema naznaka da bi ostale stranke, poput Podemosa, koji želi biti koalicijski partner, ili katalonskih regionalnih stranaka, koje podršku uvjetuju referendumom o nezavisnosti, dopustile socijalistima da samo tako sami vladaju. I stranka centra Građani, s 57 zastupnika, poručila je u ponedjeljak kako će jasno reći „Ne“ ambicijama socijalističkog premijera Pedra Sáncheza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Neće biti pregovora oko toga da Sánchez postane premijer”, istaknula je Inés Arrimadas, čelnica Građana. Koalicija PSOE-a i Građana ranije se spominjala kao mogućnost jer bi činila stabilnu vladu sa 180 zastupnika, no posljednjih su dana obje stranke odbacile tu mogućnost.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo