zasjede dronovima / Specijalna IT postrojba spriječila napad na Kijev: 'Ostali su bez grijanja, nafte i bombi. Sve zbog truda tek 30 ljudi'

Image
Foto: AP Images

Unatoč činjenici da je Zapad Ukrajini slalo protutenkovske i protuzračne projektile, Aerorozvidka se najviše oslanja na crowdfunding

28.3.2022.
15:00
AP Images
VOYO logo

Tjedan dana nakon početka invazije na Ukrajinu, Rusija je oformila konvoj dug preko 60 kilometara kako bi napala Kijev sa sjevera. Nakon nekoliko dana konvoj je blokiran, najviše zahvaljujući posebnoj ukrajinskoj postrojbi od 30 vojnika koja je u noćnim zasjedama s dronovima i na quadovima napadali ruske snage.

Dronovima upravljaju članovi zračne izviđačke jedinice Aerorozvidka koja je osnovana prije osam godina kao grupa volontera iz IT sektora i onih koji su iz hobija izrađivali vlastite letjelice, piše Guardian. Ti ljudi postali su ključ uspješnog ukrajinskog otpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč činjenici da je Zapad Ukrajini slalo protutenkovske i protuzračne projektile, Aerorozvidka se najviše oslanja na crowdfunding i mrežu osobnih kontakata preko kojih nabavljaju posebne modeme i termalne kamere zbog problema s uvozom koji je trenutno zabranio slanje takvih naprava u Ukrajinu.

Jaroslav Hončar, zapovjednik postrojbe, pojasnio je kako su ukrajinski borci na quadovima pratili ruski konvoj kroz šumu iz smjera Černobila. Bili su opremljeni naočalama za gledanje noću, snajperima, minama, dronovima opremljenima termalnim kamerama i dronovima koji su mogli prenositi manje bombe od 1,5 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ova mala jedinica u noći je uništila dva ili tri vozila na čelu konvoja nakon čega je konvoj zapeo. U sljedeće dvije noći uspjeli su uništiti još vozila'', kazao je Hončar.

Ruski konvoj potom se odvojio u manje kolone. Ukrajinska jedinica uspjela je prekinuti lanac ruske opskrbe što je onemogućilo ruskim vojnicima da nastave napredovati prema Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ostali su bez grijanja, nafte, bombi i goriva. Sve to zbog truda tek 30 ljudi'', naglasio je je Hončar.

Aerorozvidku je osnovala grupa mladih studenata tijekom 2014. tijekom nereda na Maidanu i ponudili su se da će svojim tehničkim znanjima pomoći tijekom ruske invazije na Krim. Glavni osnivač Volodimir Kočetkov-Sukač bio je investicijski bankar, a poginuo je 2015. u sukobima u Donbasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo