Vladimir protiv Volodimira / Sprema li se novi rat? RTL Direkt donosi pregled sukoba između Rusije i Ukrajine dok Zapad šalje vojsku i oružje

'Pita Suljo što misliš o ratu između Ukrajine i Rusije. On kaže da mislim to da će se Rusi i Amerikanci boriti do zadnjeg Ukrajinca', ispričala je Ekaterina

28.1.2022.
23:13
VOYO logo

Vladimir protiv Volodimira, car protiv televizijskog glumca, istok protiv zapada, Rusija protiv Ukrajine. Cijeli svijet prati što se to zbiva i pita sprema li se novi rat. Rusi kažu da ne planiraju nikakvu invaziju, ali su evo slučajno baš na granici rasporedili 100 000 vojnika i malo vježbaju tenkove.

Svi se sjećaju kako su prije 8 godina ušli na teritorij Ukrajine i prisvojili Krim. Ukrajinski predsjednik Zelenski danas kaže zapadu, pretjerali ste, prestanite širiti paniku o invaziji, ugrožavate nam ekonomiju. Joe Biden je siguran da Rusija kreće u invaziju, i glavni tajnik NATO-a kaže da je konflikt blizu. Ali Europska Unija nije baš tako sigurna i nije baš tako jedinstvena. Njemačka se ne želi suprotstaviti Rusiji pa Ukrajincima ne želi dati oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako se ne može dogovoriti Europa, ne može naravno ni Hrvatska. Nema ni šest mjeseci da je premijer Andrej Plenković u Kijevu održao govor na ukrajinskom, i završio ga s riječima Krim je Ukrajina. Ali, predsjednik Milanović kaže da bi u slučaju sukoba, povukao hrvatske vojnike s tog područja. Rusi ga slave, Ukrajinci su ga proglasili neprijateljem.

Život u Donjecku osamdesetih poprilično je sličio onom u Sankt Peterburgu ili Zagrebu.

Sankt Peterburg i Donjeck rodni gradovi Ekaterine i Aze tada su bili dio Sovjetskog Saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
intervju s Pantovčaka /

Milanović za RTL: 'Neka se Plenković ispričava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik'

Image
intervju s Pantovčaka /

Milanović za RTL: 'Neka se Plenković ispričava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik'

"To su bila topla vremena, neki detalji iz ovog ambijenta podsjećaju na ta vremena, vremena kad nisi imao brige. Sve je bilo jako mirno fino lijepo. Nikakve mržnje, nikakvih konflikata apsolutno nije bilo",  kazala je Ekaterina Pavlovskikh, Ruskinja u Zagrebu.

Danas je Ekaterinin rodni grad u Ruskoj Federaciji, a Azin u Ukrajini iako je Donetksa oblast još 2014. održala referendum za neovisnost od Ukrajine. Aza je tada bila perspektivna tenisačica.

"Desilo se tako da sam otišla na pripreme u Krim, i dok se sve događalo na Krimu i nakon toga se više nisam vratila kod kuće, nisam se vratila u Ukrajinu. To se vrijeme nikad nije zaustavilo samo što je sad to počelo bit sve intenzivnije i intenzivnije", poručila je Aza Petrova, Ukrajinka u Zagrebu.

Sada je najintenzivnije u posljednjih osam godina. 100 tisuća ruskih vojnika tik uz granicu izvodi vojne vježbe. Ukrajina, opravdano, strahuje od invazije, istodobno želi osloboditi okupirani teritorij, Krim kojeg je Rusija pripojila 2014. Putin, ruski vladar s ovlastima cara kaže da neće napadati, Zelenski, ukrajinski glumac s ovlastima predsjednika odgovara kaže spremni smo.

"Sve znamo, spremni smo na sve, nadamo se najboljem i činimo apsolutno sve što je potrebno. Činimo to zajedno s našim partnerima, našim diplomatima, i što je najvažnije s našom vojskom", izjavio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Sve je počelo u proljeće 2014. Na majdanskim prosvjedima svrgnut je proruski predsjednik Viktor Janukovič, Ukrajina se opredijelila za zapad i Europu, no Putin nasilno pripaja Krim , a na istoku Ukrajine, oblasti Donjeck i Lugansk samoproglašavaju neovisnost, sukob koji još nije završio dosad je odnio više od 14 tisuća života i raselio 2 i pol milijuna ljudi. Sve to iz daljine prati oko tri tisuće Ukrajinaca u Hrvatskoj.

"Ukrajinsko stanovništvo se ne bi osjećalo ovako da nema ovih događanja iz 2014. godine, činjenica je da se jedino tako može osjećati narod koji se nalazi na svom teritoriju, na svom teritoriju se bori i zato će pobijediti. Zato što je to naša zemlja. Mi nismo otišli u drugu državu, mi smo svoji na svome", kazala je Marija Maleškova, predsjednica Ukrajinske zajednice Zagreba.

"Sada je pravo vrijeme da se, prije nego što eskalira, snažno reagira, jer kad dođe do eskalacije, ako prijeđe jedan ruski vojnik, prijeći će tisuću, prijeći će sto tisuća i onda može biti prekasno stoga treba reagirati sada i prisiliti Rusiju i Vladimira Putina da se zaustavi sada dok nije prekasno", izjavio je Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine grada Zagreba.

Vladimir Putin želi jamstvo da Ukrajina neće nikad ući u NATO, no ona na to nije ni spremna, misli bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

"Trenutno unutar NATO saveza ne postoji konsenzus, drugo Ukrajina nije spremna za ulazak u NATO zbog mnogih razloga koji se tiču njezinoga unutarnjeg uređenja, i treće s obzirom da su dijelovi Ukrajine izvan kontrole ukrajinske vlasti ulazak Ukrajine u NATO značio bi obvezu svih članica NATO-a da se aktivno uključe u taj sukob što trenutno nikome nije u interesu", izjavio je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak članice NATO-a stežu obruč oko Rusije. Ratni brod iz Danske stigao je u Baltičko more, a još nekoliko aviona u Litvu. Francuska šalje vojnike u Rumunjsku. Nizozemski avioni i vojska sletjet će u Bugarsku. Španjolski ratni brodovi uplovljavaju u Crno i Sredozemno more, a avioni kreću u Bugarsku. SAD je NATO-u na raspolaganje stavio svoje nosače američke mornarice to znači vojnike, brodove, ratne razarače, 70-ak zrakoplova i podmornicu.

A što kaže Hrvatska?

"Kad izbije požar, najbolje ne otvarati vrata. Staviti mokre krpe ispred. U tom Hrvatska neće biti vatrogasac", poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Milanovićeva izjava u Rusiji je postala glavna vijest, a na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici odmah je proglašen državnim neprijateljem.

"Milanović je bio cijeli dan i cijelu noć na ruskoj televiziji, i rekli su da je on jedini političar koji se usudio reći svoje mišljenje, da zvijezda je bio. Normalno da Ukrajinci govore da to nije dobro, ali ja ne razumijem ako neka država ne želi dati svoju vojsku i svoje oružje za drugu državu, zašto bi on bio prevarant", poručila je Ekatarina.

{"RELATED":/4182956}

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azin sunarodnjak Boris, inače bivši zastupnik u hrvatskom saboru to mu neće nikad oprostiti.

"To je skandalozno što je on kazao. Potpuno neprimjereno, jednostavno kao građani jedne ugledne države ne možemo vjerovati, ali nije Hrvatska jedina država koja ima slučajne predsjednike", kazao je Boris Graljuk, Ukrajinac i bivši saborski zastupnik.

Hrvatska je situacija specifična. Predsjednik je pro Rusija, premijer pro Ukrajina.

Hrvatska je, baš zbog slične situacije, osamostaljenja koje je krvavo platila uvijek sa simpatijom gledala na Ukrajinu. Ta je zemlja u konačnici među prvima i priznala Hrvatsku, zato čudi da je na pročelju pravoslavne crkve u Zagrebu osvanuo grafit ne dirajte Rusiju, kasnije prekriven novim - Mir gospodnji.

Mnogi se pitaju treba li Hrvatska slati svoju vojsku u pomoć Ukrajini.

"To teško da bi mi s ulice mogli određivati, ali moje mišljenje je da ne bi trebali", kazao je Božidar iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ne. Mislim da ratovi ne bi smjeli postojati, ja sam za mir, što god političari napravili", rekao je Anna iz Rusije.

"Ne, zato što je dosta rata", poručila je Slađana iz Slovenije.

"Logično je da Hrvatska bude na strani s Ukrajinom, da joj pomaže koliko može, ali to nipošto ne znači da Hrvatska treba raskinuti sve veze s Ruskom Federacijom", poručio je Kovačević.

I Ruskinja Anastasija koja je u Zagrebu otvorila muzej 80-ih, jer je to kaže bila najsretnija dekada na cijelom svijetu, misli isto.

"Ja sam za osamdesete. Za zajedništvo, mir, pa nismo više toliko glupi, zlobni, jadni da se priklonimo nekoj negativnoj strani, da radimo nešto ružno na planeti. Nego ako već možemo nešto dati za sebe, to će bit ljubav. Nadam se da će politika umrijet što prije", poručila je Anastasija Knežević.

Kijev već odavno nije u osamdesetima. Taj grad noću postaje Berlin istoka, a clubbing je življi nego ikad prije unatoč strahu i neizvjesnosti. Mladi Ukrajinci, baš poput njenog brata, kaže Aza, izgaraju za slobodom, Rusiju smatraju agresorom i spremni su na borbu. Ona ne misli tako, jer je, prije svega, majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu naša djeca lutke, nisu naši sinovi lutke da bi ih tako slali pedeset komada tamo, pedeset komada ovamo. Po novom zakonu moja mama bi sad morala ići ratovati. Moja mama koja ima 60 godina", kazala je Aza.

Njena ruska prijateljica, situaciju u Ukrajini opisuje vicem kojeg je čula na ovim prostorima.

"Pita Suljo što misliš o ratu između Ukrajine i Rusije. On kaže da mislim to da će se Rusi i Amerikanci boriti do zadnjeg Ukrajinca", ispričala je Ekaterina.

Šala u kojoj ima dosta istine sukus je gotovo svakog ratnog sukoba gdje mali obično ispaštaju, dok veliki sklapaju poslove.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo