Kancerogeni otpad / Spriječena ekološka katastrofa: kod Beograda otkriveno 25 tona kemijskog otpada

Image
Foto: Thinkstock

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da je nađeni kemijski otpad kancerogen, a u tijeku su ispitivanja kako bi se utvrdilo je li otpad ušao u podzemne vode

29.12.2017.
20:48
Thinkstock
VOYO logo

Srbijanska policija i Sigurnosno-informativna agencija (BIA) otkrile su na području Obrenovca kod Beograda 25 tona toksičnog kemijskog otpada, a ministar zaštite okoliša Goran Trivan tvrdi da je spriječena ekološka katastrofa.

Kemijski otpad u 89 bačvi bio je zakopan na privatnoj parceli, a njezin vlasnik je uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da je nađeni kemijski otpad toksičan i kancerogen, a ministar Trivan upozorio je da to nije jedini slučaj odlaganja opasnog otpada na teritoriju Srbije.

Trivan kaže kako je "Srbija jako zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca", a Gradski zavod za zaštitu zdravlja u Beogradu radi analizu uzoraka kako bi se utvrdilo je li kemijski otpad ušao u podzemne vode.

Rezultati analize vode iz lokalnih bunara bit će poznati za dva tjedna. "Po dosadašnjim saznanjima, jedna skupina su derivati benzola, benzena, a benzol je na listi A-1 kancerogenosti, a druga grupa su hloralni rastvarači", rekao je Ilija Bričevski iz Instituta MOL.

"Nadam se da smo spriječili katastrofu i jedva čekam da se okonča istraga i utvrdi otkud je stigao otpad", rekao  je ministar Trivan novinarima.

Za ugrožavanje okoliša, zdravlja ljudi i životinja može biti izrečena kazna do pet godina zatvora, a u slučaju posljedica to kazneno djelo može biti i prekvalificirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo