Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
teška diskriminacija

Sramotni skandal na medicinskom fakultetu: Ženama snižavali rezultate prijemnih ispita!

Žene se u Japanu i dalje suočavaju s preprekama pri zapošljavanju i poteškoćama pri povratku na posao nakon poroda

Image
Foto: AP
Hina/ 7.8.2018. u 15:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Japanski medicinski fakultet namjerno je godinama ženama snižavao rezultate prijemnih ispita, stoji u utorak objavljenom priopćenju istražnog povjerenstva koje je slučaj nazvalo "teškom diskriminacijom". Premijer Shinzo Abe je kao prioritet svoje vlade odredio stvaranje društva u kojem će "žene moći blistati". 

U stvarnosti, žene se u Japanu i dalje suočavaju s preprekama pri zapošljavanju i poteškoćama pri povratku na posao nakon poroda, što rezultira padom stope nataliteta. Prepravke u rezultatima prijemnih ispita na medicinskom fakultetu uočene su ovog proljeća u jednoj internoj istrazi, što je izazvalo prosvjede i ljutnju javnosti, a potom i pokretanje šire neovisne istrage. 

Odvjetnici koji su istraživali optužbe za podmićivanje prilikom upisa sina visokog dužnosnika u ministarstvu obrazovanja kazali su kako su njegovi i rezultati drugih muških kandidata "nepošteno" povećani. Zaključili su kako se rezultatima manipuliralo tako što je muškim pristupnicima davano više bodova nego ženskim, kako bi se smanjio broj primljenih ženskih kandidata. 

"Ovaj je incident uistinu žalostan - pokušali su prevariti pristupnike ispitu, njihove obitelj, zaposlenike fakulteta i društvo u cjelini", kazao je odvjetnik Kanji Nakai na konferenciji za novinare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Dio toga bila je i vrlo ozbiljna diskriminacija žena bila dio toga", dodao je Nakai, jedan od vanjskih odvjetnika koje je angažiralo sveučilište kako bi istražili incident.

Istraga je pokazala kako su rezultati muškaraca, uključujući i one koji su se prijemom pristupali više puta ponovno pojavili nakon što nisu položili ispit jednom ili dvaput, povećani za određen broj bodova. Ženama nisu. Odvjetnici su rekli kako ne znaju koliko je potencijalnih studentica oštećeno, ali se pokazalo kako se rezultatima žena manipuliralo najmanje deset godina unatrag.

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

Diskriminacija žena na prijemnim ispitima je "apsolutno neprihvatljiva", rekao je novinarima prošli tjedan ministar obrazovanja Yoshimasa Hayashi.

Japanke spavaju najmanje na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvještaji o incidentu pojavili su se početkom kolovoza te su pokrenuli nezadovoljstvo u Japanu i potaknuli žene da na društvenim mrežama iznesu vlastita iskustva diskriminacije s hashtagom "It's okay to be angry about sexism". Neke su se osvrnule i na potencijalne posljedice diskriminacije vidljive u rapidnom starenju društva.

"Imam 29 godina i vjerojatno se nikad neću vjenčati", napisala je jedna korisnica.

"Žene se sažaljeva ako su neoženjene, ali Japanke koje su braku, zaposlene su i imaju djecu spavaju najmanje na svijetu. Kada čujem da su i naše vještine omalovažavaju, tresem se od bijesa". Druga je napisala kako se upisala na najbolji fakultet u Japanu iako su joj i roditelji govorili da tamo ne pripada, a poslije su na razgovorima za posao uvjeravali kako bi odmah dobila radno mjesto, samo da je muško. 

Hina/ 7.8.2018. u 15:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Carstva i dinastije

Njemačka ima 212 milijardera: Ovo je 10 najbogatijih pojedinaca i obitelji, njihove tvrtke svi znate

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba