teška diskriminacija / Sramotni skandal na medicinskom fakultetu: Ženama snižavali rezultate prijemnih ispita!

Image
Foto: AP

Žene se u Japanu i dalje suočavaju s preprekama pri zapošljavanju i poteškoćama pri povratku na posao nakon poroda

7.8.2018.
15:18
AP
VOYO logo

Japanski medicinski fakultet namjerno je godinama ženama snižavao rezultate prijemnih ispita, stoji u utorak objavljenom priopćenju istražnog povjerenstva koje je slučaj nazvalo "teškom diskriminacijom". Premijer Shinzo Abe je kao prioritet svoje vlade odredio stvaranje društva u kojem će "žene moći blistati". 

U stvarnosti, žene se u Japanu i dalje suočavaju s preprekama pri zapošljavanju i poteškoćama pri povratku na posao nakon poroda, što rezultira padom stope nataliteta. Prepravke u rezultatima prijemnih ispita na medicinskom fakultetu uočene su ovog proljeća u jednoj internoj istrazi, što je izazvalo prosvjede i ljutnju javnosti, a potom i pokretanje šire neovisne istrage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici koji su istraživali optužbe za podmićivanje prilikom upisa sina visokog dužnosnika u ministarstvu obrazovanja kazali su kako su njegovi i rezultati drugih muških kandidata "nepošteno" povećani. Zaključili su kako se rezultatima manipuliralo tako što je muškim pristupnicima davano više bodova nego ženskim, kako bi se smanjio broj primljenih ženskih kandidata. 

"Ovaj je incident uistinu žalostan - pokušali su prevariti pristupnike ispitu, njihove obitelj, zaposlenike fakulteta i društvo u cjelini", kazao je odvjetnik Kanji Nakai na konferenciji za novinare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio toga bila je i vrlo ozbiljna diskriminacija žena bila dio toga", dodao je Nakai, jedan od vanjskih odvjetnika koje je angažiralo sveučilište kako bi istražili incident.

Istraga je pokazala kako su rezultati muškaraca, uključujući i one koji su se prijemom pristupali više puta ponovno pojavili nakon što nisu položili ispit jednom ili dvaput, povećani za određen broj bodova. Ženama nisu. Odvjetnici su rekli kako ne znaju koliko je potencijalnih studentica oštećeno, ali se pokazalo kako se rezultatima žena manipuliralo najmanje deset godina unatrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminacija žena na prijemnim ispitima je "apsolutno neprihvatljiva", rekao je novinarima prošli tjedan ministar obrazovanja Yoshimasa Hayashi.

Japanke spavaju najmanje na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaji o incidentu pojavili su se početkom kolovoza te su pokrenuli nezadovoljstvo u Japanu i potaknuli žene da na društvenim mrežama iznesu vlastita iskustva diskriminacije s hashtagom "It's okay to be angry about sexism". Neke su se osvrnule i na potencijalne posljedice diskriminacije vidljive u rapidnom starenju društva.

"Imam 29 godina i vjerojatno se nikad neću vjenčati", napisala je jedna korisnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene se sažaljeva ako su neoženjene, ali Japanke koje su braku, zaposlene su i imaju djecu spavaju najmanje na svijetu. Kada čujem da su i naše vještine omalovažavaju, tresem se od bijesa". Druga je napisala kako se upisala na najbolji fakultet u Japanu iako su joj i roditelji govorili da tamo ne pripada, a poslije su na razgovorima za posao uvjeravali kako bi odmah dobila radno mjesto, samo da je muško. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo