Oduzeta imovina? / Srbi ljuti zbog prodaje odmarališta u Baškoj Vodi: 'To je naše, nećemo sjediti prekriženih ruku'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nekadašnje vojno odmaralište u Baškoj Vodi stavljeno je na dražbu, a burne reakcije dolaze iz Srbije.

30.10.2018.
16:13
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nekadašnje vojno odmaralište u Baškoj Vodi stavljeno je na dražbu. No, odvjetnik Zoran Ristić, predsjednik Udruge "Oduzeta imovina" time nije zadovoljan i rekao je kako neće sjediti prekriženih ruku jer navedeno vojno odmaralište pripada Srbiji. 

Večernji list prenio je tekst "Hrvati prodaju naš vojni hotel" u kojem piše kako je čuveno vojno odmaralište u Baškoj Vodi prva nekretnina koju su hrvatske vlasti stavile na prodaju javnim natječajem po novom zakonu o upravljanju državnom imovinom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se zakonom omogućuje zakup nekretnina koje su pripadale poduzećima, institucijama i bankama iz bivše Jugoslavije, a koje je Hrvatska 1991. godine prenijela u svoje vlasništvo. 

Zoran Ristić je tako rekao kako je nekadašnji hotel "Sutjeska", kasnije preimenovan u "Hrvatska", u Baškoj Vodi gradila sarajevska "Hidrogradnja" i krajem 80-ih godina prošlog stoljeća dala ga tadašnjem Saveznom sekreterijatu narodne obrane SFRJ uz uvjet da hotel dovrše, ali i omoguće radnicima tog poduzeća da ljetuju u sezoni. Pošto ga Savezni sekreterijat nije dogradio, "Hidrogradnja" je naknadno, uz financijsku potporu vojske, dogradila još jedan kat.

"Pred sam rat, tadašnje ministarstvo obrane SFRJ, čiji je pravni sljednik ministarstvo obrane Srbije, upisalo se u zemljišnim knjigama, u Makarskoj, kao vlasnik tog trokatnog zdanja sa 180 soba, na 12.500 četvornih metara bruto površine", navodi odvjetnik Ristić, naglašavajući kako je "na početku rata, hotel, baš kao i sve ostale srpske nekretnine, oduzela hrvatska država i prenijela na sebe“, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni poziv za kupnju hotela 

Isto tako, Vlada Republike Hrvatske je 13. rujna obajvila javni poziv za kupnju hotela, a rok za prijave je istekao 26. listopada. Do tog dana pristigle su tri ponude. 

Tako su zainteresirani trgovačko društvo "Marea alta" iz Makarske koji su ponudili najvišu cijenu od oko dva milijuna eura. Za hotel se nadmeću i zagrebačka tvrtka "Adria Coste tourism" te slatinsko poduzeće "Maros nekretnine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik udruge "Oduzeta imovina" kaže kako je o slučaju prodaje hotela uknjiženog na vlasnika iz Srbije izvijestio direkciju za imovinu Republike Srbije, koja prikuplja podatke o vlasništvu srpskih institucija i poduzeća koje potražuju diljem Hrvatske. 

“Oko ovog hotela još nije vođen sudski spor i vjerojatno se on zato našao prvi na popisu nekretnina za otuđenje. Ali, ni naša strana neće sjediti prekriženih ruku“, poručio je predsjednik Udruge "Oduzeta imovina“ Zoran Ristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista udruga se ranije već obratila Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi s optužbom usmjerenom na Hrvatsku zbog diskriminacije pred zakonom, a spremaju se i za arbitražu u Den Haagu.

Večernji list prenosi kako se pred hrvatskim sudovima trenutno vodi oko 180 slučajeva koji se odnose na povrat imovine čiji su vlasnici tvrtke ili institucije iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo