'Vučić ozbiljno uzdrman' / Huligani su tukli prosvjednike po Srbiji, neki išli i autima na mase, ali: 'Ovo je prvi građanski neposluh od 90-ih'

Image
Foto: RTL

Policija se nije usudila tući ljude u desetljećima neviđeno masovnim prosvjedima diljem zemlje. Snimke masovnih napada batinaša na prosvjednike su potresne

4.12.2021.
20:45
RTL
VOYO logo

Beograd i pedesetak drugih gradova diljem Srbije cijelo popodne bili su blokirani tisućama prosvjednika okupljenih kako bi spriječili projekt eksploatiranja litija na zapadu zemlje. 

Uz blokade prometnica i nekoliko incidenata, u Novom je Sadu uoči prosvjeda došlo do masovne tučnjave u kojoj je bilo i ozlijeđenih. A u Beogradu je djevojka završila u bolnici nakon što ju je vozač udario na pješačkom prijelazu. Istražuje se je li bilo namjerno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski državni vrh prije nekoliko dana prosvjede je proglasio fašizmom.

"Važno je da se borimo za našu zemlju i da ne odustajemo, da ne dozvolimo da nam strane korporacije zagađuju okolinu", "Želim za sebe i za svoje dijete nešto mnogo bolje od ovoga što nam je dato, što nam uvaljuju", "Tko god bio na vlasti, neće moći otimati ljudima djedovinu, trovati vodu, zrak...", poručivali su prosvjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL-ovom Danasu javio se iz Beograda politički analitičar Vuk Velebit.

"Današnji protesti su bili vrlo masovni, ne samo u Beogradu, širom Srbije. Ovo je prvi put poslije 90-ih da imamo građansku neposlušnost, a to znači blokada autoputeva, regionalnih cesta i ostalih prometnica. Za razliku od prije nekoliko dana, kad je policija napadala građane, danas policije uopće nije bilo, ali je ipak bilo izoliranih incidenata i to više u nekim gradovima u unutrašnjosti Srbije", opisivao je Velebit:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Beogradu je bilo nekoliko pokušaja upadanja automobilima u masu. Međutim, građani su uspješno izbacili te provokatore. U Novom Sadu je došlo do tučnjave kad je grupa huligana upala među građane. Ali, građani su i tu uspjeli izolirati tu grupu i da ih izbace iz mase."

"Bilo je premlaćivanja i političkih aktivista", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policije danas nije bilo, ali:

"Jutros su policajci širom Srbije upozoravali građane, čak su prijetili nekim novinarima da ne izvještavaju s protesta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvlačenje litija je postalo simbol borbe za Srbiju, za ekologiju, za čist zrak, za naše rijeke. Nije to samo Rio Tinto, tu su i kineske tvornice koje se grade po Srbiji. Beograd je najzagađeniji grad na svijetu i mislim da su to neki realni problemi s kojima se svi građani suočavaju", kazao je dalje Velebit, koji smatra da će Vučić imati velikih problema na skorim izborima na nekoliko razina:

"Mislim da je režim još jednom ozbiljno uzdrman."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo