Otvaranje novog poglavlja / Srbija do 2025. u Europskoj uniji? 'Teško u ovoj situaciji, ali nije nemoguće'

Image

Fajon je rekla da bi voljela vidjeti snažniju oporbu u Srbiji, više demokracije i slobode medija

28.6.2019.
12:21
VOYO logo

Otvaranje novog poglavlja i ukupno 17 otvorenih od početka pristupnih pregovora 2014. godine uspjeh su i za Srbiju i za Europsku uniju (EU), ali je teško da bi Srbija u ovoj situaciji mogla postati članicom Unije 2025.godine, ocijenila je zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Tanja Fajon.

"To je uspjeh za Srbiju, s druge strane i za EU, jer kad pogledamo kako ide cijeli proces proširenja na zapadni Balkan stvari se pomiču polako", rekla je Fajon za portal European Western Balkans (EWB) u povodu međuvladine konferencije na kojoj je Srbija u četvrtak otvorila poglavlje devet Financijske usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska zastupnica Progresivnog saveza socijalista i demokrata u EP-u, ocijenila je za EWB da je ukupno 17 otvorenih poglavlja najviše među zemljama regije, isključivši Crnu Goru kao "drugu priču" i konstatirajući da cijeli proces proširenja ne ide brzinom koju Bruxelles očekuje i želi.

"Proširenje danas nije broj jedan na agendi, ali ovo je za Srbiju uspjeh", zaključila je Fajon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući navode iz izvješća Europske komisije da bi Srbija mogla ući u EU 2025. godine, Fajon je rekla: "Teško u ovoj situaciji. Nije nemoguće, ali to bi značilo da bi Srbija trebala zatvoriti sva poglavlja 2023. godine."

Ona je ocijenila da EU u godini izbora, kad još nisu izabrana vodstva svih euroinstitucija, vjerojatno neće imati neku ambicioznu agendu za zapadni Balkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je podsjetila da Finska sljedeća preuzima predsjedanje EU-om, a potom slijede Hrvatska i Slovenija kojima će, kako se očekuje, zapadni Balkan biti "visoko na agendi, da se zadrži neka dinamika".

Fajon je rekla da bi voljela vidjeti snažniju oporbu u Srbiji, više demokracije i slobode medija i izrazila je nadu da će Srbija ne samo ambiciozno već i iskreno krenuti dalje sa svim reformama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je da vlast treba zaštititi slobodu medija.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo