TITO JE VOZIO OKO 85 AUTOMOBILA / Srbija i Slovenija ozbiljno zaratili oko Titovih automobila: 'Za sve je kriv rat, Slovenci su nas prevarili'

Automobili su bili Titova strast. Simbol njegove moći. Rado se s njima hvalio pred stanim dužnosnicima, a upućeni kažu - sam ih je i popravljao

28.3.2018.
22:48
VOYO logo

Malo su dosadili sporovi između Slovenije i Hrvatske, stoga se ovih dana aktualizirao jedan drugi spor, onaj između Srbije i Slovenije.

Razlog? Titovi automobili

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tehničkom muzeju Slovenije nalazi se 15 luksuznih automobila Josipa Broza, a Muzej Jugoslavije iz Beograda tvrdi da njima pripada barem 11.

Jer, Slovenci su automobile posudili za izložbu prije 30 godina, ali došao je rat, raspad Jugoslavije i otad ih braći Srbima ne žele vratiti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno govoreći, radi se o stvarno vrijednim automobilima koje je Tito dobivao na dar od Staljina, Nikite Hruščova i drugih državnika.  

Automobili su bili Titova strast. Simbol njegove moći. Rado se s njima hvalio pred stanim dužnosnicima, a upućeni kažu - sam ih je i popravljao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Titu su automobili služili kao svojevsrni rekviziti za vođenje vanjske politike. Obožavao ih je, s njima je bio zaluđen, ali u jednom se ipak najviše vozio - u Rolls Roycu iz 1952. kojeg mu je poklonila slovenska vlada”, ispričao nam je Bors Brovinsky, kustos Tehničkog muzeja u Sloveniji.

Prije nego je pukla ljubav Jugoslavije i Sovjetskog saveza Tito se obogatio za još jedan vrijedan automobil - blindiran i težak šest tona. Bio je to dar Nikite Hruščova. U njemu su se zajedno i fotografirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je posebno vozilo za lov i brda, a volio je i svoje Cadilace.

Tito je rado koristio i Linkoln - Poklon Zagrebačkog velesaajma. S njim je jurio po  Brijunima i to u dobrom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tito je u tom automobilu fotografiran s glumcem Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor pa  pretpostavljamo da mu je bio među dražima", dodaje Brovinsky.

Ipak iz Srbije poručuju kako je tim automobilima mjesto u muzeju Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo ih tražili nazad, međutim sve je to ostalo bez rezultata. Oni se sada pozivaju na zakon o sukcesiji koji uopće nema veze s tim", priča Momo Cvijović iz muzeja Jugoslavije.

Inače, Tito je za života vozio oko 85 automobila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih 11 Slovenci su trajno posudili i izgleda ne namjeravaju ih vratiti u Srbiju.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo