Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PRISTUPNI PREGOVORI

Srbija korak bliže ulasku u Europsku uniju! Otvorila je još jedno poglavlje

'Reforme se provode zbog građana, a ne zbog nekog dužnosnika EU'

Image
Foto: Pixsell
Hina/ 27.6.2019. u 19:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu Srbija je u pristupnim pregovorima s Europskom unijom otvorila i poglavlje devet - o financijskim uslugama, što je 17. otvoreno poglavlje od početka pregovora.

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn ocijenio je u Bruxellesu, u povodu otvaranja poglavlja devet, da se radi o "važnom koraku", jer Srbija ima velike koristi od stabilnog financijskog sustava.

Hahn je poručio kako vladavina prava i ekonomski razvoj predstavljaju "srce procesa europskih integracija" te da je u interesu Srbije da ojača reforme, sukladno strateškom opredjeljenju za priključenje EU.

"Reforme se provode zbog građana, a ne zbog nekog dužnosnika EU", citirali su beogradski mediji poruku povjerenika EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hahn je ukazao na podatak da je EU od 2007. pružila Srbiji financijsku pomoć vrijednu oko 2,7 milijardi eura, te naveo kako je sa srbijanskom ministricom za europske integracije Jadrankom Joksimović danas potpisao sporazum o godišnjoj pomoći iz pretpristupnih fondova vrijednoj 179 milijuna eura. On je to ocijenio kao činjenicu koja ilustrira posvećenost Unije eurointegracijama Srbije i naveo kako će članice EU uvijek poduprijeti otvaranje novih poglavlja ukoliko je država posvećena reformama.

Hahn je izrazio uverenje da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja, prenose beogradski mediji.

Upravo se čita

U prvim reakcijama na otvaranje poglavlja devet guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocijenila je kako to pokazuje "usklađenost sa svim kriterijima i mjerilima koje predviđa područje financijskih usluga", te da je "Srbija na putu ka EU uradila veliki dio posla" u tom području.

Ona je kao "posebno važno" navela da se zatvaranje poglavlja devet može očekivati odmah po otvaranju jer "postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće regulative s regulativom EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Do ulaska u EU mi ćemo morati donijeti neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to područje u kojem se svakodnevno rade unapređenja koja, primjerice, znače zaštitu korisnika financijskih usluga i sve veći i dublji obujam tih usluga i način kako se prati njihova primjena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju. To će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU", ocijenila je Tabaković za Tanjug.

U dosadašnjim pregovorima, započetim u siječnju 2014. godine, to je ukupno 17. otvoreno poglavlje, a dva su odmah i zatvorena, dok kroz poglavlje 35 Unija kontinuirano prati napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Hina/ 27.6.2019. u 19:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba