Spreman na daljnje recipročne mjere / Srbijanski ministar vanjskih poslova: 'Hrvatska je izašla iz diplomatskih okvira ponašanja'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

“Spremni smo reagirati na svaku mjeru recipročno. Moramo reagirati da bismo zaštitili dostojanstvo naše države”, poručio je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

27.4.2018.
14:44
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u petak kako Srbija ne želi da se njezini odnosi s Hrvatskom razvijaju u sadašnjem smjeru, ali da je Beograd, radi zaštite dostojanstva države, spreman i dalje recipročnim mjerama reagirati na svaki svaki daljnji korak Zagreba.

Dačić, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, ocijenio je za nacionalnu televiziju (RTS) da su potezi Srbije prema Hrvatskoj iznuđeni, ističući da će Srbija odgovoriti na isti način ako Hrvatska odluči povući svog veleposlanika iz Srbije, ali je i naglasio kako za tako što "nema nikakvog razloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ne želimo da se u ovom smeru razvijaju naši odnosi s Hrvatskom i ovo su iznuđeni potezi. Upotrijebili smo istu formulaciju kao Hrvati u svojoj noti. Oni su izašli iz svih diplomatskih okvira ponašanja”, rekao je Dačić.

On je naveo da je “nota Hrvatske poslana na neuobičajen način”, na telefaks i elektronsku poštu veleposlanstva Srbije u Zagrebu, te da je Srbija postupila na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Spremni smo reagirati na svaku mjeru recipročno. Moramo reagirati da bismo zaštitili dostojanstvo naše države”, poručio je srbijanski šef diplomacije.

Dačić drži da je riječ o “paradoksalnom načinu” na koji se forsiraju odnosi s Hrvatskom, utoliko prije jer je ona članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatska, kao članica EU, treba se ponašati na takav način da daje primjer drugima, a ne da izaziva sukobe”, rekao je Dačić za RTS, ocijenivši istodobno “malo vjerojatnim” da će Hrvatska ubuduće blokirati Srbiju u procesu eurointegracija pa ni otvaranje novih poglavlja koje se očekuje u lipnju.

“Nijedna zemlja nema razumijevanja za ovakve odnose i Hrvatska ne može računati ni na čiju podršku”, uvjeren je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski šef diplomacije ističe kako postoji puno problema iz prošlosti, uz ocjenu da Hrvatska negira zločine počinjene nad Srbima.

“Mi ne možemo očekivati da EU reagira protiv Hrvatske. Bojim se da je neizlječiva bolest kada se govori o srpskim problemima”, rekao je ministar Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija treba, sugerira on, nastaviti svoju politiku jer je i EU zainteresirana da cijela regija “bude dio europskih integracija” što bi, po njemu, bio “njihov (EU) najveći uspjeh”.

Najavu plaćanja ulaska u Shengensku zonu Dačić je ocijenio lošom odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni govore da će to vrijediti za sve, ne samo za nas, i smatram to veoma lošom odlukom. Svatko voli prikupljati novac i tako bi se trebali i mi ponašati”, rekao je Dačić, uz opasku kako se “predsjednik Vučić ne bi suglasio” s tim njegovim stajalištem o reciprocitetu.

“Ja bih svima udario reciprocitet i kad je riječ o vizama, taksama, poniženju naše države... Kad se budu tako osjećali, drugačije bi se ponašali”, istaknuo je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo