NOVI NAPAD? / Šri Lanka: Visoki stupanj pripravnosti i dalje na snazi ususret Ramazanu

Image
Foto: AP Photo/Eranga Jayawardena

Sigurnost će ostati na visokoj razini još nekoliko dana jer vojska i policija i dalje prate osumnjičene

30.4.2019.
10:05
AP Photo/Eranga Jayawardena
VOYO logo

Šrilankanske sigurnosne snage zadržale su visoki stupanj pripravnosti u utorak nakon bombaških napada na Uskrs, poručili su dužnosnici, uslijed obavještajnih upozorenja o mogućim islamističkim napadima prije početka svetog islamskog mjeseca Ramazana.

Image

Krvavi Uskrs: Niz eksplozija u Šri Lanki, stotine mrtvih i stotine ranjenih

Image

Krvavi Uskrs: Niz eksplozija u Šri Lanki, stotine mrtvih i stotine ranjenih

Čelnik policijske sigurnosne jedinice u pismu parlamentarcima rekao je kako je napad neminovan, i to u nedjelju ili ponedjeljak te da će ga provesti militanti odjeveni u vojne odore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napada nije bilo ni u nedjelju niti u ponedjeljak, no pripravnost je i dalje u toj otočnoj državi na visokoj razini. Na desetke islamista je uhićeno od 21. travnja nakon bombaških napada na hotele i crkve u kojima je poginulo 250 ljudi, uključujući i 42 stranca.

Međutim, vlada je ukinula zabranu komunikacija na društvenim mrežama poput Facebooka, WhatsAppa i Vibera, naglasio je izvor blizak predsjedniku. Zabrana je nametnuta odmah nakon napada kako bi se spriječilo širenje glasina i dezinformacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurnost će ostati na visokoj razini još nekoliko dana jer vojska i policija i dalje prate osumnjičene", rekao je viši policijski dužnosnik u utorak.

Još jedan izvor iz vlade je rekao za Reuters kako među ključnim sigurnosnim institucijama kruži dokument koji upozorava sve sigurnosne snage u Indijskom oceanu na mogući napad prije Ramazana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramazan na Šri Lanki počinje 6. svibnja. Vlada je ujedno zabranila ženama da nose nikab, to jest odjevni predmet kod muslimanki koji prekriva lice.

Vlasti vjeruju da će napade provesti članovi manje poznatih skupina, National Thawheedh Jamaath (NTJ) i Jammiyathul Milathu Ibrahim, iako je Islamska država preuzela odgovornost za uskrsni napad. Vjeruje se da je organizator napada bio osnivač NTJ-a, Zahran Hašim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Indiji je policija uhitila 29-godišnjaka u južnoj pokrajini Kerali, na obali blizu Šri Lanke, jer je tamo planirao napade. Vjeruju da je čovjek bio pod utjecajem Hašimovih govora, objavili su u priopćenju iz tamošnje Nacionalne istraživačke agencije.

Šri Lanka ima 22 milijuna stanovnika, većinom budističke vjeroispovijesti, a prisutne su i manjine kršćana, muslimana i hindusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo