'hibridni rat protiv srbije' / Premijerka Srbije: 'Dojave o bombama su pritisci iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji'

Image
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima

17.5.2022.
13:02
Antonio Ahel/ATAImages
VOYO logo

Srpska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.

"Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji“, rekla je Brnabić beogradskim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima, dojava je upućena i zračnoj luci u Nišu, a proteklih dana trgovačkim centrima, željezničkoj postaji u Novom Beogradu, te dvaput zoološkom vrtu.

Niz dojava o podmetnutim bombama započeo je u ožujku, najprije zrakoplovnoj kompaniji Air Serbia koja je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nastavila letjeti na liniji Moskva-Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
evakuacije u tijeku /

Nove dojave u bombama u beogradskim školama: Specijalci izašli na teren

Image
evakuacije u tijeku /

Nove dojave u bombama u beogradskim školama: Specijalci izašli na teren

Ukrajina je tada Srbiju optužila za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme zapadnih sankcija toj zemlji.

Brnabić je rekla za provladinu komercijalnu TV Pink da se neuvođenje sankcija Rusiji pokazalo "iznimno skupo" jer je i investitorima "glavno pitanje" postalo zašto to Srbija još uvijek nije učinila. Po njezinoj ocjeni, to dodatno usporava daljnji rast zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I drugi srbijanski dužnosnici učestale dojave u posljednja dva mjeseca o bombama u školama, na mostovima, trgovačkim centrima, zračnim lukama, te u sustavu Beogradskog vodovoda i drugdje vide kao dio "specijalnog, psihološkog rata protiv Srbije" čiji je cilj zastrašiti ljude, poremetiti dnevnu rutinu i stvoriti nestabilnost.

"Jasno je da je riječ o hibridnom ratu protiv Srbije, a cilj je unijeti u zemlju nestabilnost i nemir i otjerati strane investitore", ocijenio je u utorak zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši da je Beograd zatražio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju adresa s kojih stižu dojave o navodno postavljenim bombama, on je rekao da ne zna hoće li te pomoći i biti.

"Očito to nikoga tamo ne interesira, a nekima čak i odgovara taj pritisak na Srbiju", ocijenio je Vesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin u povodu niza anonimnih dojava o postavljenim bombama u Beogradu, ocijenio je dan ranije da se "protiv Srbije vodi specijalni rat" i da prijetnje stižu "s različitih adresa iz više europskih država".

Vulin je istaknuo da ministarstvo u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom i Tužiteljstvom za organizirani kriminal "čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći" sukladno međunarodnim konvencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike