neprimjereno obilježavanje / Srpske udruge predstavile interaktivnu prezentaciju 'Oluja u Haagu': traže spomen na žrtve akcije

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

"Nije poznato koliko će proračunskih sredstava biti izdvojeno za obilježavanje "Oluje", no smatramo da su umjesto vojnog mimohoda u Zagrebu sredstva mogla biti namijenjena civilnim žrtvama rata", smatraju udruge

31.7.2015.
15:42
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Sense - Centar za tranzicijsku pravdu i Srpsko narodno vijeće u suradnji s Documentom predstavili su u petak interaktivnu prezentaciju sa suđenja u predmetu "Oluja u Haagu", upozorivši pritom da je usprkos utvrđenim činjenicama nakon suđenja izostalo priznanje patnje stradalih te da će uz službeno obilježavanje godišnjice vojno-redarstvene akcije 'Oluja' i ove godine izostati sjećanje na žrtve.

U dane proslave pobjede i domovinske zahvalnosti upozoravamo da institucije Republike Hrvatske ne osiguravaju primjerenu podršku našim sugrađanima i sugrađankama stradalima u ratu", istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica udruge Documenta – centar za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši da civilne žrtve rata još uvijek čekaju priznavanje patnje zbog gubitka najbližih i drugih teških povreda ljudskih prava, izrazila je uvjerenje da je moguće napraviti višeslojnu ceremoniju, obilježavanje koje bi gledalo na stranu oslobađanja, ali i na stranu ubijenih civila.

"Nije poznato koliko će proračunskih sredstava biti izdvojeno za obilježavanje "Oluje", no smatramo da su umjesto vojnog mimohoda u Zagrebu sredstva mogla biti namijenjena civilnim žrtvama rata", kazala je Teršelič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši da je presudom Haaškog suda u slučaju Gotovina i drugi na temelju brojnih personalnih i materijalnih dokaza utvrđeno da su od srpnja do rujna 1995. u okviru zločina protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja počinjena ubojstva, deportacije, bezobzirna razaranja, pljačke, nečovječna djela, progoni, Teršelič je ustvrdila da Documenta ne osporava pravo na oslobađanje i vraćanje područja već postavljaju pitanje priznanje patnji stradalih.

Navela je da je prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora tijekom i neposredno nakon "Oluje" stradalo 677 civilnih žrtava. Prema procjenama UNHCR-a 1995. prije, tijekom i nakon vojnih akcija Bljesak i Oluja iz Hrvatske je izbjeglo oko 250.000 Srba. Od 133.705 registriranih povratnika, samo 48 posto je ostalo u Hrvatskoj, od čega je 14,8 posto preminulo nakon povratka. Danas, dodala je Teršelič, 32.892 registriranih izbjeglica iz Hrvatske živi u drugim post-jugoslavenskim zemljama i to 25.962 u Srbiji, 6.697 u BiH, 198 u crnoj Gori i 35 na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 168 slučajeva vezana za ostvarivanja naknada štete, 39 se odnosi na usmrćenja i nestanke tijekom ili neposredno nakon akcije "Oluja". Od 39 zahtjeva pred nacionalnim su sudovima usvojena tek tri tužbena zahtijeva te je srodnicima ubijenih dosuđena naknada štete.

"Višegodišnjim analiziranjem takvih postupaka zaključili smo da je nemogućnost ostvarivanja naknade štete posredni rezultat neučinkovitih istraga", naglasila je voditeljica Documente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interaktivna prezentacija "Oluja u Haagu" donosi pregled ključnih činjenica te argumenata i dokaza optužbe i obrane iznijetih tijekom suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u predmetu Gotovina i drugi (IT-06-90) "Operacija Oluja".

Ono što suđenje za zločine počinjene tijekom i nakon VRA Oluja čini jednim od najkontroverznijih u dvadesetogodišnjoj povijesti Tribunala je to što su dva sudska vijeća - na osnovi istih činjenica - primjenom različitih pravnih standarda došli do dijametralno suprotnih zaključaka o krivnji, odnosno nevinosti, optuženih hrvatskih genarala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirko Klarin, direktor agencije Sense koja izvještava sa suđenja u Haagu rekao je da interaktivni narativ predstavlja ključne argumente i dokaze tužiteljstva i obrane o pet osnovnih spornih pitanja o kojima su se na Sudu lomila koplja. To su cilj operacije "Oluja", svrha granatiranja, ubojstva, pljačke i uništavanje imovine te sprečavanje povratka. Na kraju narativ predstavlja i osnovne pravne nalaze sudaca Raspravnog i Žalbenog vijeća kao i Međunarodnog suda pravde.

"Dali smo argumente i jedne i druge strane, trudili smo se predstaviti i jednu i drugu stranu suda te smo dali ljudima da sami donesu zaključke o tome", rekao je Klarin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo