Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
suđenje u Haagu

Srpski ministar Vulin: Presuda Stanišiću i Simatoviću je pokušaj suđenja srpskom narodu i državi

Vulin je rekao kako je Haški sud posvađao balkanske narode te da je napravljen prije svega da bi se sudilo Srbima i Srbiji

Image
Foto: PIXSELL
Hina/ 30.6.2021. u 23:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin ocijenio je u srijedu, komentirajući hašku presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kako to predsatavlja pokušaj suđenja srpskom narodu i srpskoj državi, dok srbijanski odvjetnici tvrde da je nađeno solomonsko riješenje kako bi se pokrilo vrijeme koje su proveli u pritvoru. 

Čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su u srijedu na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu, ali im sud u Den Haagu nije utvrdio odgovornost "za bilo koji drugi zločin" iako smatra da su sudjelovali u formiranju paravojnih jedinica pod kontrolom SDB-a. 

Image
Organizatori koljača

Dobili po 12 godina! Osnivali su Arkanovce, Crvene beretke, Škorpione. Haag ih prvostupanjski proglasio krivima. Ali...

'Haški sud je posvađao balkanske narode'

"Vrlo je zanimljivo kako to rade. Kada su Antu Gotovinu osudili za presude u 'Oluji', sljedeća presuda je bila da je nevin. Kada Srbe proglase nevinima, sljedeća presuda je da su krivi", ocijenio je Vulin za komercijalnu provladinu televiziju Pink.

Vulin je ustvrdio kako je u slučaju hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine tadašnji Haški tribunal  (ICTY), promijenio svoja pravila i rekao da ako nema neposrednog činjenja, "onda nema ni zločina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

On je, kako večeras u priopćenju navodi MUP, istaknuo da je "odmah nakon izricanja presude predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao njega i predsjednicu Vlade Anu Brnabić i da su razgovarali o presudi i sagledavali njene posljedice".

U priopćenju, međutim, nisu navedeni detalji tog razgovora.

Upravo se čita

Za TV Pink je ocijenio kako je suđenje nekadašnjim čelnicima SDB-a bio "pokušaj suđenja srpskom narodu i srpskoj državi", ukazavši da je britanski The Guardian u utorak najavio kakva će biti presuda Stanišiću i Simatoviću i sa kojim ciljem, kako bi se eksplicitno dokazala navodna uloga Srbije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vulin je ustvrdio da Haški sud nije napravljen niti da bi sudio pravedno niti da bi se narodi na Balkanu pomirili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Naprotiv. On je još više posvađao balkanske narode, a napravljen je prije svega da bi se sudilo Srbima i Srbiji", rekao je Vulin.

Bakrač nije zadovoljan presudom od 12 godina zatvora 

Na presudu su reagirali i pojedini odvjetnici, a Simatovićev pravni zastupnik Mihajlo Bakrač izjavio je kako nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora jer je očekivao da će njegov branjenik ponovo biti oslobođen, ali je zadovoljan što je "97 posto" optužnice odbačeno.

"Nisam zadovoljan jer je osuđen, ali jesam jer je matematički 97 posto optužbi otpalo, a osuđen je samo za tri posto optužnice. Otpao je zajednički zločinački pothvat, podržavanja u svim općinama Hrvatske, a osuđeni su (Simatović i Stanišić) samo za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu", rekao je Bakrač agenciji Tanjug.

Odvjetnik Branislav Tapušković, nekadašnji amicus curie (prilajtelj suda) u slučaju Slobodana Miloševića, ocijenio je presudu kao "solomonsko rješenje da se 'pokrije vrijeme" koje su Stanišić i Simatović proveli u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tapušković je istaknuo kako je "ipak najbitnije što nisu osuđeni za udruženi zločinački pothvat (UZP) jer je to moglo da odvede u neke reperkusije po učesće Srbije u UZP-u.

"Ovo je rešenje da se pokrije pritvor", naveo je Tapušković.

On drži da je kompletna presuda, te način na koji je obrazložena "teška za komentiranje" s obzirom da je njihova odgovornost utvrđena u vezi s jednom lokacijom, iako nije utvrđena njihova veza sa zločinima.

Hina/ 30.6.2021. u 23:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba