Šest dana na Maljevcu / Stanovnicima Velike Kladuše je dosta! 'Morat ćemo otpuštati radnike, kafići su prazni, sve je više provala'

Stanovnicima Velike Kladuše već je dosta izvanrednog stanja u kojem žive

30.10.2018.
8:27
VOYO logo

Šesti je dan već zbog migranata zatvoren granični prijelaz Maljevac inače jedan od najprometnijih u BiH. Stanovnicima Velike Kladuše toga je već dosta. Kažu da trpe ogromne gubitke, da je pao promet i restoranima i trgovinama, da izvoznici imaju problema jer se na ostalim prijelazima stvaraju ogromne gužve. A nije im svejedno ni što su njihov grad okupirali migranti koji su u posljednjih nekoliko mjeseci skrivili 300 kaznenih djela.

Kiša je prestala, dovoljan razlog za veselje mališana koji već šesti dan, zajedno sa svojim roditeljima, žive uz cestu na granici BiH i Hrvatske, u nadi da bi ih netko mogao pustiti da prođu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prošle srijede ujutro, jedan od važnijih graničnih prijelaza s Hrvatskom na zapadnoj granici BiH izgleda ovako: 100-150 migranata u ovom improviziranom kampu boravi i ne miče se odavde, ispred njih je kordon granične policije BiH i željezna ograda, a 30-ak metara dalje i kordon hrvatske policije, također željezna ograda i apsolutno ništa se ne mijenja.

Osim što svakog dana netko novi dođe na to mjesto, za ove migrante najbliže Europskoj uniji. Oni se nadaju da će se granica otvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalno stanovništvo živi u izvanrednom stanju

Istu nadu dijele i drugi koji su gotovo pa zauzeli središte Kladuše. Njezine je građane ta navala, kao i šest dana zatvorena granica, navela da jučer održe prosvjed. Jedan od organizatora kaže, ovako dalje više ne ide.

Image

Napeto na granici: Migranti kratko probili drugi kordon

Image

Napeto na granici: Migranti kratko probili drugi kordon

"Mi kasnimo s isporukama roba, gubimo ugovore i poslove, posljedica svega toga, ako ovo potraje, morat će biti da otpuštamo ljude. Po nama, ti se migranti moraju maknuti iz vidokruga, moraju se osloboditi policajci s jedne i druge strane da se vrate normalnom životu, jer mi živimo u izvanrednom stanju. Vidjeli ste na graničnom prijelazu, to više liči na rat nego na mir", komentirao je Ibrahim Đedović, predsjednik Udruženja privrednika Velike Kladuše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od izvoznika koji pismom od BiH institucija traže hitno djelovanje, plastično nam je objasnio kakvu štetu trpi.

"Mjesto da idem na granični prijelaz Velika Kladuša-Maljevac, pa Karlovac i Ljubljana, što je nekih 4, 5 ili 6 sati. Ja sam prošli tjedan imao problem što je moje vozilo putovalo četiri dana tamo i ovamo. Pa sad vidite, to je samo jedan od primjera", kaže proizvođač začina Nedžad Mezurdžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, nadomak Kladuše već mjesecima postoji kamp za migrante, ali s uvjetima jednako lošim kao i u logoru na granici.

U trenutku su nas okružili i rešetali pitanjima kada će se granica otvoriti, ali ovdje se nađu i neki poput Muhameda, koje je u dva mjeseca koliko su tu napustio optimizam da bi ih Hrvatska mogla pustiti preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam dosta obitelji, neki su u Nizozemskoj, Njemačkoj, Francuskoj i rekli su mi već da je nikada neće otvoriti. A i Hrvatska je rekla da će štititi svoju granicu, kao što znam da može. Ako dobijem priliku, proći ću. Možda me neće uhvatiti pa ću otići u Sloveniju, naći ću svoj put, doći do Trsta i kraj priče. Kao i većina naših prijatelja", ispričao je Muhamed iz Egipata.

Iako su im praktički zaposjeli grad, mnogi stanovnici Kladuše, poput Zehide, migrantima i dalje svakodnevno donose hranu i druge nužne potrepštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija iz dana u dan sve gora

"Mi smo jučer podijelili deke, a one su danas sve mokre. Šatori su polomljeni u toku noći jer je bilo olujno nevrijeme, i vjerujte da je situacija svakim danom sve teža. Ne želimo biti žrtve, ni mi ni oni, ni svjetskih ni lokalnih politika. Apeliram na sve nadležne da nađu rješenje, ono se mora naći jer ovo ne može trajati ovako", objasnila je volonterka Zehida Bihorac Odobašić.

A večer donosi još problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada padne noć na ulicama Velike Kladuše gotovo da nema domicilnog stanovništva, samo su migranti ispred kafića, trgovina, koje sve manje prometa imaju. Lokalno stanovništvo kaže da je situacija iz dana u dan sve gora.

"Bojim se, ali ne migranata, nego se bojim te situacije. Ne bojim se baš njih osobno, meni nisu ništa napravili. Ali izgleda da po noći nema nikog osim njih. Ni mladi više ne izlaze, svi su kafići prazni", kazala je mještanka Velike Kladuše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su ljudi spremni na sve. Oni su sve izgubili i ne znaju kuda će. Nebo je visoko, zemlja je tvrda. Oni nemaju kud", komentira stanovnik.

Za stanovnike Velike Kladuše nisu utješni podaci koje je iznio načelnik MUP-a unsko sanskog kantona o 300 kaznenih djela koje su zadnjih mjeseci skrivili migranti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kladuši strepe od krađa i provala, kojih je samo prošle noći bilo desetak, na ostalim prijelazima čeka se satima, a migranti na granici, čini se ne misle odustati.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo