Za diplomaciju / Stier: 'EU treba održati komunikaciju s Turskom'

Image
Foto: AP/Emrah Gurel

EU je u petak priopćio da vrata Turskoj za članstvo u EU ostaju otvorena, bez obzira na višemjesečne verbalne sukobe Ankare i europskih vlada

29.4.2017.
16:15
AP/Emrah Gurel
VOYO logo

ZAGREB/VALETTA - Hrvatska smatra da je važno održati komunikaciju s Turskom u vrijeme zategnutih odnosa između Ankare i Bruxellesa, rekao je u subotu na Malti ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastali su se s turskim kolegom u Valletti prvi puta od kontroverznog referenduma 16. travnja kojim je predsjednik Tayyip Erdogan dobio šire ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Turska: blokiran internetski pristup Wikipediji bez ikakvog objašnjenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Turska privela 800 ljudi zbog navodnih veza s Gulenom

>> Turska sve dalje od Europe: stavljena na listu promatranja Vijeća Europe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naglasili smo naš stav da je potrebno održati kanal komunikacije s Turskom, uvažavajući svu kompleksnost tih odnosa", izjavio je šef hrvatske diplomacije.

EU je u petak priopćio da vrata Turskoj za članstvo u EU ostaju otvorena, bez obzira na višemjesečne verbalne sukobe Ankare i europskih vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neki istaknutiji članovi Europskog parlamenta i Austrija otvoreno pozivaju na prekid pristupnih pregovora, tvrdeći da nedavni referendum pokazuje da se Turska udaljava od Europe i njezinih temeljnih vrijednosti.

Ministri su razgovarali i s ostalim kandidatima za članstvo u EU i ponovili da politika proširenja ostaje važan instrument za promicanje stabilnosti na kontinentu, pogotovo na jugoistoku, rekao je Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier se bilateralno sastao s kolegom iz Irske i Malte, trenutne predsjedateljice EU-om u kojoj je u posljednje vrijeme dvaput boravio hrvatski premijer Andrej Plenković, a uskoro bi je službeno trebala posjetiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo