ČELNICI ODLUČILI KOGA ĆE OKRIVITI / Stižu detalji oko curenja plina iz Sjevernog toka: Dan ranije Norvežani detektirali neidentificirane dronove

Image
Foto: Danish Defence Command via AP

Ovotjedne eksplozije čine da ti strahovi izgledaju manje izmišljeni i pokreću sjećanja na vrhunac Hladnog rata, kada su NATO i sovjetske flote - a posebno njihove podmornice - igrale igru 'mačke i miša' na Baltiku s velikim ulozima

28.9.2022.
11:14
Danish Defence Command via AP
VOYO logo

Čini se da europska energetska kriza ulazi u opasnu novu fazu.

Jer naime, potvrde li se sumnje ili jednostavno porastu, da Rusija stoji iza eksplozija koje su u ponedjeljak izazvale tri curenja plina na dva plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru, sigurnosne implikacije za kontinent bile dalekosežne, javlja portal Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja da je podmorska energetska i komunikacijska infrastruktura EU-a sada ruska meta natjerala bi europske vojske da se pripreme za uvelike neočekivanu novu frontu u ukrajinskom ratu koja bi ih mogla dovesti u izravan obračun s ruskom mornaricom.

Image
energenti kao oružje /

Amerikanci sumnjanju da bi curenje u plinovodu Sjeverni tok bi moglo biti sabotaža ili napad

Image
energenti kao oružje /

Amerikanci sumnjanju da bi curenje u plinovodu Sjeverni tok bi moglo biti sabotaža ili napad

Velika Britanija već dugo izražava strah da bi ruske podmornice u Atlantskom oceanu drugim sjevernim vodama mogle pokušati pogoditi podmorske kabele ključne za internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovotjedne eksplozije čine da ti strahovi izgledaju manje izmišljeni i pokreću sjećanja na vrhunac Hladnog rata, kada su NATO i sovjetske flote - a posebno njihove podmornice - igrale igru "mačke i miša" na Baltiku s velikim ulozima.

Norveški ministar nafte i energetike, Terje Aasland rekao je sinoć navečer da će se "poduzeti koraci za povećanje pripravnosti" oko naftne i plinske infrastrukture nakon razgovora između vlade, vojske, policije i operateri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curenje plina iz Sjevernog toka dogodilo se dan nakon što su norveške vlasti pozvale na oprez nakon viđenja neidentificiranih dronova u blizini naftnih i plinskih platformi. Podsjetimo da je u srpnju britanska Kraljevska mornarica izdala neobično izjavu da je pratila ruske podmornice niz norvešku obalu.

Još uvijek traju istrage o curenju plinovoda u Danskoj i Švedskoj, zemljama čiji su teritoriji najbliži mjestima incidenta. Danska premijerka Mette Frederiksen nazvala je eksplozije namjernim napadom i "najozbiljnijim koliko može biti", ali nije identificirala krivca. Švedska premijerka Magdalena Andersson također je izjavila da se "vjerojatno radi o namjernom činu, odnosno da je vjerojatno čin sabotaže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska premijerka Mette Frederiksen nazvala je eksplozije namjernim napadom i "najozbiljnijim koliko može biti", ali nije identificirala krivca. Švedska premijerka Magdalena Andersson također je izjavila da se "vjerojatno radi o namjernom činu, odnosno da je vjerojatno čin sabotaže".

Ostali europski čelnici kao da su već odlučili koga će okriviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo se suočili s činom sabotaže", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u utorak.

Iako nije eksplicitno imenovao Rusiju, nagovijestio je to, dodavši: “Ne znamo sve detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da se radi o činu sabotaže, povezanom sa sljedećim korakom eskalacije situacije u Ukrajini. ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, nazvao je incidente "terorističkim napadom koji je planirala Rusija i činom agresije prema EU".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo