PRAVE LIDERICE / Što je zajedničko zemljama koje se uspješno bore protiv koronavirusa? Vode ih žene

Odavno se zna da one vode drukčije

15.4.2020.
22:45
VOYO logo

Tajvan, Novi Zeland, Njemačka, Finska, Island. Svim tim zemljama zajedničko je što se dobro nose s koronakrizom, ali i to što ih vode žene. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One nisu oklijevale uvesti karantenu i stroga pravila kao primjerice Donald Trump. One ne dovode znanost u pitanje. One ne biraju ekonomiju ispred zdravlja. One ne demoniziraju novinare. One se ne ponašaju autokratski. One se nisu rukovale s oboljelima od korone kao Boris Johnson. Mjere su uvele rano, testiraju puno, na kršenja reagiraju oštro. One su se pokazale kao dobre vođe u krizi i imaju dobre rezultate.

Na Tajvanu, teritoriju koji Kina i dalje svojata, još u prosincu su shvatili što se događa u Wuhanu i počeli pregledavati sve putnike koji od tamo stižu. Predsjednica Tsai Ing-wen reagirala je prva: brzo je odlučila zabraniti letove, pojačati prozivodnju maski za lice i toliko su uspješni da milijune maski sad izvoze u Europsku uniju.

Njemačka ima najopsežnija testiranja u Europi, provode 350.000 testova tjedno, rano otkrivaju oboljele te i dalje imaju jednu od najmanjih stopa smrtnosti iako su četvrti u svijetu po broju oboljelih, a sve pod vodstvom kancelarke Angele Merkel.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rano je zaustavila dolazak stranaca, prije svih drugih uvela mjeru samoizolacije i nametnula četverotjednu karantenu pa zemlja i danas ima samo devet smrtnih slučajeva.

Island, čija je premijerka Katrín Jakobsdóttir, pomogao je cijelom svijetu, njihovo je masovno testiranje zdravih i bolesnih pokazao da nevjerojatnih 50 posto korona pozitivnih pacijenata nema ama baš nikakve simptome.

Odavno se zna da žene vode drukčije. Evo kakvu je poruku stanovnicima karipskog otoka Sint Marteena poslala njihova premijerka Leona Marlin-Romeo: ''Prestanite se kretati. Jednostavno se prestanite kretati. Ako nemate vrstu kruha kojeg volite u svome domu, jedite krekere. Ako nemate kruha, jedite pahuljice. Jedite zob''.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo