dva tjedna / Što su radili ruski borbeni brodovi u Jadranu? Talijani su ih držali na nišanu, bili su jedni drugima u dometu...

Image
Foto: AP

Ruska krstarica 'Varjag' jedna je od najvećih u moskovskoj floti i blizanac 'Moskve' koju su potopili Ukrajinci patrolirala je pristupom Jadranu

21.8.2022.
10:45
AP
VOYO logo

Talijanska La Repubblica objavila je ekskluzivne fotografije talijasnke flote koja se suočava s ruskom flotom u Jadranu.

Ruska fregata "Admiral Grigorovich" snimljena je periskopom talijanske podmornice "Longobardo" prije nekoliko dana u Jonskom moru. Riječ je o jednom od najmodernijih brodova u moskovskoj floti, opremljenim projektilima dugog dometa Kalibr, protagonistima rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimili su i ruski lovac "Admiral Tributs" kojeg je također pratila talijanska podmornica "Longobardo". Naime, kajem srpnja moskovska jedinica uplovila je u Jadransko more, zadržavši se uz obalu Abruzza. Riječ je o brodu specijaliziranom upravo za borbu protiv podmornica s moćnim sustavom protuzračne obrane.

Talijanska fregata "Marceglia" bila je u neposrednoj blizni dometa ruske krstarice "Varjag", koja je također jedan od najvećih brodova moskovske flote i blizanac 'Moskve" koju su potopili Ukrajinci. Krajem srpnja postavljen je uz obalu Otranta kako bi patrolirao pristupom Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia/Ilustracija
Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

U nizu fotogradija, talijanski list objavio još jednu fotografiju "sjene" krstarice "Varjag" koju je snimio talijanski helikopter. Na njima se vide raketne cijevi ruske jedinice dizajnirane za uništavanje američkih nosača zrakoplova s bombama dugog dometa.

Kako donose talijanski mediji, jedan od ciljeva ruske flote bio je ometanje kretanja američkog nosača zrakoplova "Truman", koji je plovio prema Jadranu. talijasnka frega "Marceglia" pripada klasi "Fremm", najmodernijim jedinicama talijanske mornarice, koje je kupila i američka mornarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repubblica je objavila i sliku fregate "Bergamini" koja se suočava s ruskim lovcem "Ammiraglio Tributs" u vodama Jadrana. Dva broda udaljena su nekoliko stotina metara.

"Marceglia" je bila na naloj udaljenosti od ruske krstarice "Varyag". Talijanski brod pripada posljednjoj generaciji, sa "stealth" strukturama kako bi bio manje vidljiv radarima, dok ruska jedinica ima velike antene zamišljene još u vrijeme SSSR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INCIDENT /

Ruski ratni brod ušao u danske teritorijalne vode u Baltičkom moru, ruski veleposlanik pozvan na razgovor

Image
INCIDENT /

Ruski ratni brod ušao u danske teritorijalne vode u Baltičkom moru, ruski veleposlanik pozvan na razgovor

Susret ruskih i talijanskih brodova nastavio se više od dva tjedna, a zatim su moskovske jedinice krenule južnije i nastavile patrolirati u Jonskom moru.

Manevri koje je izvodila fregate "Bergamini" u blizini ruske jedinice u tehničkom žargonu nazivaju "sjenčanje" - brodovi su uokvireni u radar kako bi pokazali sposobnost da drže "protivnika" na nišanu. Helikopter EH101 talijanske mornarice također je nadgledao rusku krstaricu "Varjag" kod obale Puglia. EH101 su NATO-vi najsuvremeniji helikopteri za patroliranje morem. na palubi imaju radarski i sonarni sustav za traženje podmornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za list La Repubblica admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane rekao je da su prije tri tjedna ruski brodovi pokušali blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora. Rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području. Cavo Dragone je rekao kako je talijanska fregata "Bergamini" pratila je ruski razarač "Admiral Tribuc", a fregata "Marceglia "rusku krstaricu "Varyag". Uz to, stalno su ih nadlijetali mornarički avioni P72, a onda je stigla i fregata "Libeccio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mediteranske zemlje morat će se priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Sjevernoatlantskog pakta", rekao je Cavo Dragone.

Talijanski admiral kaže da je "Putin 31. srpnja potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti stožer sukoba s NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu". Dodao je da će "osobito nasrtljivi biti na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija 'Sigurno more' sada je postala 'Sigurni Mediteran', a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontrolira", rekao je ovaj admiral.

La Repubblica u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagirali NATO-ovi zapovjednici koji su željeli pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem srpnja, ruska krstarica "Varyag" bila je na manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice "Forrest Sherman". Ovi brodovi su se nalazili na stranama rta Santa Maria di Leuca, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Harry Truman sa svojom američkom pratnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Itamilradar
Image
Foto: Itamilradar

Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španjolske i SAD-a i 25. srpnja formirali kvadrat oko nosača aviona, a 31. srpnja Global Hawk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao iznad Jonskog mora. Za admirala ovo je situacija daleko napetija nego u doba Hladnog rata

"Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se izravno s nadmetanja u krizu, koja prijeti prerastanjem u sukob", rekao je i dodao da ruski potezi u Jadranu nisu ništa drugo osim rutinske aktivnosti usmjerene na položaj NATO-ovih snaga zbog krize u Ukrajini. Kaže da su time ispipavali postavu američke flote i procjenjivali kako će reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno tko koga uhodi ili, kako se kaže u žargonu, tko koga zasjenjuje - manevri su bili baš zrcalni. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene s periskopa pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama", zaključuje Cavo Dragone.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo