KAOS U SAD-U / Amerikanci gnjevni zbog ubojstva Georga Floyda: Trump prijeti, a prosvjedi su sve nasilniji

Stradavaju i prosvjednici i fotografi i fotoreporteri...

31.5.2020.
9:10
VOYO logo


Protesti zbog ubojstva Georgea Floyda i zbog sve većeg problema rasnih predrasuda u američkom kaznenom pravosuđu proširili su se u petak navečer i nastavili u subotu.

To je bila peta noć vandalizma i prosvjedovanja, kako pišu strani mediji, prouzrokovana gnjevom nad ubijenim Afroamerikancem. Predsjednik Donald Trump obećao je "zaustaviti kolektivno nasilje" nakon nekoliko noći nasilja i vandalizma na američkim  ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim duboke frustracije zbog nesrazmjerne policijske brutalnosti prema afroameričkoj zajednici, nasilje se nastavilo i zbog socijalne izolacije nametnue pandemijom koronavirusa koja je milijune ljudi ostavila bez posla pa opet nesrazmjerno pogodila siromašne i manjine. 

Prosvjednici i policajci sukobljavali su se i u New Yorku, Philadelphiji, Los Angelesu i Atlanti, zbog čega su gradske vlasti posljednja dva grada, kao i vlasti Miamaija i Chicaga proglasile policijski sat, prenosi agencija AFP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donald Trump u nekoliko je navrata osudio "tragičnu" smrt Georgea Floyda i ocijenio da nasilni prosvjednici sramote sjećanje na tog čovjeka.

"Ne smijemo dopustiti malenoj skupini kriminalaca i vandala da unište naše gradove", poručio je Trump osudivši "skupine ekstremne radikalne ljevice" i posebno skupine "Antifa" (antifašiste).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Minnesote Tim Walz također je osudio elemente koje je nazvao anarhistima koji siju nemir, ali i bijele rasiste ili krijumčare droge.  Da bi vratio kontrolu najavio je mobilizaciju 13.000 pripadnika Nacionalne grade i zatražio pomoć ministarstva obrane, što je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je u pripravnost stavljena Nacionalna garda.

"Napadnuti smo" i raspoređivanje je potrebno zbog vanjskih agitatora koji se koriste Floydovom smrću da bi sijali kaos, rekao je, piše agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u Minneapolisu i drugdje napetost je zapaljivo rasla. Skupine nezadovoljnika okupile su se u Dallasu, Las Vegasu, Seattleu, Memphisu i drugdje, čak i u Washington DC-u pod prozorima predsjednika Trumpa. 

Izvikivali su "Životi crnaca su važni" ("Black lives matter") i pred ogradom Bijele kuće suočili se s policajcima opremljenima štitovima i policijom na konjima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasniim oružjem", rekao je Trump i poručio "Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak." Policija je ispalila oblake suzavaca i gumenih metaka. 

Policiji je, očito od strane Trumpa kako mnogi strani mediji pišu, naređeno da puštaju suzavce na prosvjednike bez ikakvog povoda ne bi li ih što prije otjerali s ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

WATCH: @AliVelshi reports from Minneapolis as police fire tear gas toward protesters: “There has been no provocation ... The police pulled into this intersection unprovoked.” pic.twitter.com/OEUXdPg73O

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U New Yorku je više od 200 soba privedeno, a nekoliko je ranjenih među policajcima. Molotovljev koktel bačen je u policijsko vozilo i "pravo je čudo da nitko nije ubijen", rekao je zapovjednik policije Dermot Shea. Jedno se policijsko vozilo zabilo u prosvjednike.  U Atlanti ili Miamiju gomila je zapalila policijska vozila. U Los Angelesu pet je policajaca ranjeno, a nekoliko stotina osoba je privedeno zbog eskalacije, paljenja trgovina i pljačke osobito u  luksuznim trgovinama na Beverly Hillsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici žele da ovaj put snage reda polože račun za nasilnu neopravdanu smrt koju je razotkrio videozapis koji je obišao svijet.

Osim prosvjednika, stradavaju i novinari, fotografi i fotoreporteri koje policija nasilno privodi iako imaju jasno vidljive akreditacije, prenosi Vox:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo