UNUTARSTRANAČKI IZBORI / Što znači izbor Lascheta za nasljednika Merkel? 'CDU čvrsto stoji uz međunarodne partnere'

Njemački CDU ubuduće će voditi Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije

16.1.2021.
20:30
VOYO logo

Danima se iščekivalo u kom će smjeru ići najjača stranka najjače europske države. Njemački CDU ubuduće će voditi Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije. On je blizak kancelarki Angeli Merkel pa se očekuje da će nastaviti njenu politiku.

Glasanje preko interneta donijelo je to da su rezultati prvog i drugog kruga bili poznati za nekoliko trenutaka. Delegati će ipak svoje glasove morati potvrditi poštom, no jasno je tko je novi predsjednik i kakva će mu politika biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugled kancelarke među ljudima ovdje i u svijetu može se sažeti u jednu riječ: povjerenje. To nije nešto što možemo jednostavno prenijeti dalje. Moramo raditi za to povjerenje", rekao je novi predsjednik CDU-a Armin Laschet.

"Mnogi su od mene očekivali više" 

Cijeli skup trajao je dva dana, i iako se sve odvijalo u televizijskom studiju, pokušalo se ići uobičajenim protokolom. Obratila se i odlazeća predsjednica stranke, uz slike iz vremena kada su dvorane bile pune, ispričala se svima što nije bila predsjednica kakvu stranka zaslužuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da su mnogi od vas koji su glasali za mene očekivali više i bili razočarani greškama. Nisam ispunila vaša nadanja i vlastite standarde, to i danas boli", kazala je Annegret Kramp-Karrenbauer

Merkel o prošlosti

Govor je održala i aktualna kancelarka. Uz najave kako slijede teški dani borbe protiv korone i za očuvanje ekonomije oprostila se od stranačkih kolega jer se više neće kandidirati niti u stranci niti u državi. Podsjetila je koliko se svijet promijenio otkada je preuzela stranku sada davne 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada nije bilo pametnih telefona. Nokia je bila tržišni lider mobilne telefonije. Društvene mreže bile su rubni fenomen", kazala je Merkel. 

Politika Angele Merkel će i dalje živjeti 

Pobjeda Lascheta znači da će njena politika živjeti i dalje, smatraju analitičari. "CDU, bez obzira na to tko je kandidat za kancelara ili čelnik stranke, čvrsto stoji uz svoje međunarodne partnere", kazala je politička analitičarka Andrea Romelle. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su krajem godine, a kandidat CDU za kancelara biti će poznat najkasnije za ožujku.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo