ogromno diplomatsko okupljanje / Stotine svjetskih čelnika bit će na sutrašnjem pogrebu britanske kraljice: Evo tko je pozvan, a tko nije

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Šačica država iz političkih razloga nije pozvana na pogreb kraljice Elizabete II.

18.9.2022.
8:17
ASSOCIATED PRESS
VOYO logo

Stotine okrunjenih glava i političara bit će na pogrebu kraljice Elizabete II. u ponedjeljak u Londonu što će biti jedno od najvećih diplomatskih okupljanja posljednjih desetljeća. 

Westminsterska opatija može primiti oko 2000 ljudi pa su samo šefovi država uz pokojeg gosta pozvani na prvi državni pogreb u Britaniji u šest desetljeća.  Šačica država iz političkih razloga nije pozvana u Westminster što je u najmanje jednom slučaju izazvalo izljev gnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monarsi

Niz okrunjenih glava iz svijeta potvrdilo je da će biti na pogrebu. Japanskom caru Naruhitu i carici Masako to će biti prvo prekomorsko putovanje otkako su preuzeli tron 2019. To je i odmak od japanske tradicije jer carevi rijetko idu na pogrebe. 

Europske kraljevske obitelji blisko su povezane, mnoge i rodbinski pa ne čudi da će nekoliko europskih monarha biti u Londonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemski kralj Vilim Aleksandar, belgijski Filip, norveški Harald V. i monegaški knez Albert II. najavili su dolazak. 
Danska kraljica Margareta i španjolski kralj Filip VI. također. 

Image
odjenuli vojne odore /

Prinčevi William i Harry nazočili bdijenju s rođacima uz kraljičin lijes

Image
odjenuli vojne odore /

Prinčevi William i Harry nazočili bdijenju s rođacima uz kraljičin lijes

Svjetski čelnici

Američki predsjednik Joe Biden i supruga Jill predvode diplomatsku listu gostiju. Iako je britanska vlada zamolila strane državnike da prijevoz prepuste njoj, Bidenu je navodno odobreno da se Britanijom vozi u svojoj oklopljenoj predsjedničkoj limuzini, poznatoj kao 'Zvijer'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elizejska palača objavila je da će francuski predsjednik Emmanuel Macron osobno odati počast "vječnoj kraljici". I on je među državnicima koji smiju doći vlastitim prijevozom. 

Na pogreb dolaze i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i brazilski Jair Bolsonaro

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će ondje, među ostalima, i talijanski predsjednik Sergio Mattarella, njemački Frank-Walter Steinmeier, hrvatski Zoran Milanović, izraelski Isaac Herzog i južnokorejski Yoon Suk-yeol

Europsku uniju predstavljat će predsjednici Europske komisije Ursula von der Leyen i Europskog vijeća Charles Michel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici Commonwealtha 

Brojni će državnici doći iz zemalja koji su Elizabetu II. smatrali svojom kraljicom i bivših britanskih kolonija, današnjih članica Commonwealtha. 

Kanadski premijer Justin Trudeau, australski Anthony Albanese i novozelandska premijerka Jacinda Ardern, iz zemalja koji britanskog monarha smatraju i šefom svoje države, sudjelovat će na pogrebu. Njih troje u Londonu su već nekoliko dana i poklonili su se kraljičinom lijesu u Westminster Hallu. U nedjelju će to učiniti i Joe Biden. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu pozvani

Rusija i Bjelorusija nisu pozvane na pogreb zbog invazije na Ukrajinu, kazao je izvor iz britanske vlade. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin ionako je pod sankcijama zapada i ne može putovati, ali to što nijedan ruski predstavnik nije pozvan "svetogrđe je prema sjećanju na Elizabetu II. i duboko nemoralno", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv nisu dobili ni čelnici Mjanmara jer je ondje na vlasti vojna hunta, a ni diktatorske Sjeverne Koreje. Dobrodošli nisu ni predstavnici Afganistana, Sirije i Venezuele. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo