odgađaju se i drugi događaji / Strah od koronavirusa: Papa će vjernicima Angelus uputiti videoprijenosom

Image
Foto: AP Images

Gužva koja obično nastane na Trgu svetog Petra nakon ove bi najave trebala biti znatno manja

7.3.2020.
15:31
AP Images
VOYO logo

Tradicionalnu molitvu Angelus papa Franjo će u nedjelju vjernicima uputiti iz svoje knjižnice videoprijenosom, a ne sa svoga prozora koji gleda na Trg svetog Petra, objavio je u subotu službeni Vatikan koji na taj način želi izbjeći opasnost od širenja koronavirusa.

"Papa će molitvu Anđeoskog pozdravljenja izgovoriti u knjižnici Apostolske palače, a ne s prozora koji gleda na Trg svetog Petra. Molitva će se prenositi uživo na vatikanskim vijestima i na velikim ekranima koji će se postaviti na Trgu svetog Petra kako bi i vjernici mogli sudjelovati“, stoji u priopćenju Vatikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je donosena "da bi se izbjegla opasnost od širenja koronavirusa među velikim brojem okupljenih na Trgu svetog Petra", stoji u priopćenju te se dodaje da će se Papina tjedna audijencija održati u srijedu na isti način. 

Molitva Angelus nedjeljom i audijencija srijedom velike su atrakcije za hodočasnike i turiste koji stižu u Rim kako bi vidjeli Papu. Gužva koja obično nastane na Trgu svetog Petra nakon ove bi najave trebala biti znatno manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Usto su do 15. ožujka otkazane mise u Domu svete Marte u kojemu živi Papa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već više od tjedan dana 83-godišnji Papa nije izašao iz svojeg prebivališta koje se nalazi nedaleko od bazilike svetog Petra.

Vatikan je u petak objavio informaciju o prvome slučaju koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgođen maraton u Barceloni zbog koronavirusa

Maraton koji se trebao održati u Barceloni idući vikend odgođen je do listopada zbog širenja koronavirusa, priopćila je u subotu gradska vlast Barcelone.

Utrka se trebala održati 15. ožujka, no odgođena je za 25. listopada, odlučeno je nakon sastanka gradskog Odjela za sport i zdravstvenih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je drugi veliki događaj otkazan u Barceloni nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Prošli mjesec u Barceloni je otkazan Svjetski kongres mobilne i telekomunikacijske industrije (Mobile World Congress).

U Španjolskoj je zabilježen 441 zaraženi koronavirusom, a osam osoba je umrlo, izvijestilo je u subotu španjolsko Ministarstvo zdravstva. U Madridu su zabilježena 174 zaražena, a u Kataloniji, s glavnim gradom Barcelonom, 24 zaražene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod nadzorom u BiH 221 osoba, nema novih slučajeva koronavirusa

Na području Republike Srpske, gdje su zabilježena tri slučaja zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, pod nadzorom je 221 osoba, dok se njih 37 nalazi u izolaciji, objavio je u subotu tamošnji ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. 

 Od osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima koronavirusom uzeti su uzorci, rečeno je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. Po riječima ministra Šeranića ukupno su četiri osobe hospitalizirane u Banjaluci, a kod trojice je potvrđena zaraza koronavirusom. Pojasnio je kako su zaražene osobe koronavirusom u dobrome stanju, bez izraženijih simptoma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Šeranić naveo je kako je pod nadzorom 221 osoba, dok se 37 nalazi u izolaciji  zbog sumnje u mogućnost zaraze koronavirusom, budući su boravili na sjeveru Italije ili su bili u kontaktu s tim osobama. 

Pojasnio je i kako je pojačana aktivnost zdravstvene inspekcije u Republici Srpskoj koja je izdala 76 rješenja za nadzor ili izolaciju. Najavio je i nove mjere zdravstvenih vlasti kako bi se spriječilo eventualno širenje zaraze koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova četiri slučaja zaraze koronavirusom u Sloveniji

U Sloveniji su u subotu potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na konferenciji za tisak u Ljubljani.

Direktorica Nacionalnog instituta za javno zdravlje rekla je da je do subote u 14 sati ukupno testirano 785 osoba, danas su potvrđena četiri nova slučaja zaraze pa je s današnjim danom ukupno 12 ljudi pozitivno na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemiolozi rade noć i dan, nastavlja se i istraga slučaja zaraženog liječnika iz Metlike", kazala je direktorica i dodala da je u vezi s tim sinoćnjim slučajem testirano šestero liječnikovih kolega, zdravstvenih djelatnika, ali su rezultati za sve bili negativni.

Što se tiče danas registrirane 4 nove zaraze, u jednom je slučaju riječ o Slovencu koji je boravio u Italiji, u drugom se radi o djelatniku Doma zdravlja u Metliki koji je bio u kontaktu sa zaraženim liječnikom, treći je zaraženi  Slovenac koji se vratio iz Austrije, a najnoviji 12. slučaj je muškarac koji je zajedno s obitelji putovao u Španjolsku preko Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvene vlasti preporučuju da se u Sloveniji zbog širenja zaraze otkažu veći skupovi i priredbe, o čemu će, prema najavama, u ponedjeljak raspravljati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Cipar jedina EU država bez koronavirusa

 Malta je u subotu postala pretposljednja članica EU-a koja je zabilježila slučaj koronavirusa, čime je ta zaraza stigla u sve države Europske unije osim Cipra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Malti je zaražena 12-godišnja Talijanka koja živi u toj otočnoj državi sa svojom obitelji, a ranije ovog tjedna bila je na odmoru u Italiji, piše agencija dpa. 

"Ona, njezina sestra i roditelji bili su u samoizolaciji otkad su se vratili iz Rima u utorak, a njihov kontakt s drugim ljudima bio je 'minimalan'", rekao je ministar zdravstva Chris Fearne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji u kojoj je zaraženih 4636, među njima je od subote i čelnik vladajuće Demokratske stranke Nicola Zingaretti. Na Twitteru je napisao da se dobro osjeća i da ostaje u kućnoj izolaciji. 

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins u svijetu su trenutno potvrđene 102.000 zaraženih koronavirusom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Iranu je broj mrtvih u subotu dosegnuo 145 nakon što je potvrđen još 21 smrtni slučaj među kojima je i konzervativni zastupnik iz Teherana, prenosi Reuters. 

Broj zaraženih u toj bliskoistočnoj državi u posljednja 24 sata narastao je za tisuću, tako da je u Iranu trenutačno 5823 zaraženih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranske vlasti do daljnjega su otkazale sva okupljanja i proslave. 

Broj zaraženih u Južnoj Koreji premašio je 7000, nakon 448 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Više od pola tog broja su zaraženi povezani s kršćanskom sektom koja je u središtu epidemije u toj državi. Sveukupno je u Južnoj Koreji umrlo 46 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je broj od 448 novozaraženih velik, to je treći dan pada broja zaraženih u toj azijskoj zemlji.  

Broj zaraženih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima narastao je na 45 s 30, koliko je bilo dan prije, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva. Tri nova slučaja bilježi i Kuvajt, na njih sveukupno 61, dok u Kataru ima 12 zaraženih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina zaraženih na Bliskom istoku su oni koji su putovali u Iran ili su bili u kontaktu s ljudima koji su posjetili tu zemlju. Saudijska Arabija zatvorila je granice s Emiratima, Bahrainonm i Kuvajtom, osim za  komercijalne kamione, a letove iz tih država dopušta na samo tri zračne luke. 

Petnaestero američkih državljana zbog opreza je stavljeno u karantenu u hotelu u Betlehemu, objavile su palestinske vlasti. Ranije su zabranile putovanje u i iz tog grada te su zatvorile crkvu za koju se vjeruje da je na mjestu Isusovog rođenja. 

Oko četvrtina novih potvrđenih slučajeva u Kini i gotovo svi oni koji su zabilježeni izvan Wuhana, mjesta izbijanja epidemije, zaraženi su izvan Kine, pokazuju službeni podaci, a prenosi Reuters. 

Najviše takvih slučajeva je u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, a među onima koji su u karanteni jesu i putnici koji su između 2. i 5. ožujka bili u Iranu. 

U središnjoj Kini u petak je bilo 99 novih infekcija, što je pad s 143 koliko je bilo dan prije. To je najmanji broj novozaraženih od 20. siječnja kad su se počeli objavljivati podaci na razini države. 

Sveukupno je u Kini zaražena 80.561 osoba, a od koronavirusa je umrlo 3070 ljudi.  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo