BIDEN JAČA QUAD / Strahuje se da je na pomolu novi Hladni rat: Okuplja li SAD vojnu koaliciju protiv Kine?

Image
Foto: AP Images, Facebook/US NAvy

Dok same države koje sudjeluju u kooperaciji ističu benignije aspekte suradnje, potencijalna jača vojna suradnja nije ostala nezapažena od strane Kine

12.3.2021.
9:00
AP Images, Facebook/US NAvy
VOYO logo

Jedan od vanjskopolitičkih ciljeva administracije novog američkog predsjednika Joea Bidena je i ujedinjenje saveznika u naporima da spriječi teritorijalne pretenzije u indo-pacifičkoj regiji, piše CNN

Danas će Biden napraviti veliki korak u tom smjeru jer je organizirao virtualni sastanak čelnika takozvanog Quad-a, mekšeg saveza SAD-a, Japana, Indije i Australije kojega službena Kina proziva zbog "otrovnog" mentaliteta Hladnog rata, podsjećajući na savez zapadnih država protiv SSSR-a od 50-ih do početka 90-ih godina 20. stoljeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne spominje Kinu, ali...

Iz službenog Washingtona tvrde kako će teme sastanka biti koronavirus, ekonomska suradnja i borba protiv klimatskih promjena, dok je indijski premijer Narenda Modi objavio da će se razgovarati o "slobodnoj i otvorenoj indopacifičkoj regiji". Uz Bidena i Modija sastanku će prisustvovati i japanski premijer Yoshihide Suga i australski premijer Scott Morrison. 

Image
TRAŽE UKIDANJE SANKCIJA /

Iran odbio neslužbeni sastanak o nuklearnom programu, SAD: 'Razočarani smo'

Image
TRAŽE UKIDANJE SANKCIJA /

Iran odbio neslužbeni sastanak o nuklearnom programu, SAD: 'Razočarani smo'

Uoči susreta, nitko od sudionika nije izrijekom spomenuo Kinu. No, ekonomsko i vojno jačanje te supersile dovelo je ponovnog "aktiviranja" Quada 2017. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Quad?

Quad je kratica od Quadrilateral Security Dialogue, odnosno Kvadrilateralni sigurnosni dijalog, a njegovi čelnici povremeno održavaju summite, dok države razmjenjuju informacije i održavaju zajedničke vojne vježbe. Iako to nije formalni vojni savez, kao što je to NATO, mnogi ga smatraju kao potencijalnu protutežu za rastući kineski utjecaj i moguću agresiju u indopacifičkoj regiji. 

Dok same države koje sudjeluju u kooperaciji ističu benignije aspekte suradnje, kao što je ona oko pandemije koronavirusa, potencijalna jača vojna suradnja nije ostala nezapažena od strane službenog Pekinga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo