bit će još gore / Strašne patnje trudnica u zemlji talibana: 'Bilo je užasno. Nisam dobila lijek, hranu...' Babica na porodu svijetli s mobitelom, struje nema

Image
Foto: Shutterstock, ilustracija

Temperature su prelazile 43 stupnja Celzija, no nestajalo je struje, klime nema...

20.9.2021.
16:15
Shutterstock, ilustracija
VOYO logo

Žene su znale da će upravo njima biti najteže pod vlašću talibana, a strašne priče koje izlaze na vidjelo svjedoče o njihovim patnjama.

Rabia je rodila svoje treće dijete u maloj bolnici u provincije Nangarhar na istoku Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„No, ovo iskustvo je potpuno drugačije. Bilo je užasno“, ispričala je.

U bolnici nije dobila nikakvo sredstvo protiv bolova, lijekove ni hranu. Temperature su prelazile 43 stupnja Celzija, no nestajalo je struje, a goriva za rad generatora isto nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rabijina primalja Abida je neumorno radila u mraku, a novorođenčad je dolazila na svijet uz svjetlo od mobitela.

„To je bilo jedno od najgorih iskustava ikad u mom poslu. Bilo je bolno gledati sve to. Ali to je naša priča, svakog dana i noći otkad su talibani preuzeli vlast“, ispričala je Abida za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Rabia je bila jedna od sretnica jer je preživjela porod. Afganistan ima jednu od najvećih stopa smrtnosti na svijetu kad je riječ o majkama i dojenčadi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na 100 tisuća porođaja umire 638 žena.

Image
toga su se svi pribojavali /

Talibani uvode rodnu segregaciju na sveučilišta: Bit će obavezna i nova pravila odijevanja

Image
toga su se svi pribojavali /

Talibani uvode rodnu segregaciju na sveučilišta: Bit će obavezna i nova pravila odijevanja

"Primarne zdravstvene ustanove diljem Afganistana propadaju... Stopa smrtnosti majki, smrtnosti djece će se povećati, nažalost", kaže dr. Wahid Majrooh, šef javnog zdravstva, koji je jedini ministar koji je ostao na dužnosti od pada Kabula prošlog mjeseca. Obećao je da će se boriti za zdravlje Afganistanaca, ali suočava se s teškom bitkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć iz inozemstva, nakon povlačenja stranih trupa, stiže na kapaljku, a pristup namirnicama i lijekovima za reproduktivno zdravlje žena vrlo otežan.

U Abidinoj jedinici za rađanje, zamrzavanje sredstava znači katastrofu. Nema novca za gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije samo nekoliko noći jedna je majka bila blizu poroda i hitno je zatražila hitnu pomoć jer ju je previše boljelo. Morali smo joj reći da pronađe taksi, ali nijedan nije bio dostupan. Kad je napokon uspjela pronaći auto, bilo je prekasno - rodila je u autu i nekoliko sati padala u nesvijest zbog silnih bolova i velike vrućine. Nismo mislili da će preživjeti. Beba je također bila u po život opasnom stanju, a mi nismo imali ništa da im pomognemo", kaže Abida.

Na sreću, i žena i njezina kći su preživjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, veću zabrinutost izazivaju izvještaji da se bolnicama i klinikama naređuje da se samo žensko osoblje može brinuti za pacijentice. Jedna babica, koja želi ostati anonimna, izjavila je za BBC da su talibani pretukli muškog liječnika jer se sam pobrinuo za ženu.

Kaže da, u svom medicinskom centru na istoku zemlje, "ako ženu ne može pregledati liječnica, liječniku je to dozvoljeno samo uz prisustvo još dvije ili više drugih osoba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženama je također naređeno da ne napuštaju svoje domove bez supruga ili muškog rođaka.

"Moj muž je siromašan čovjek koji radi kako bi prehranio našu djecu, pa zašto bih ga tražila da sa mnom ode u dom zdravlja?" kaže Zarmina, koja je trudna pet mjeseci, u provinciji Nangarhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abida kaže da zahtjev za muškim pratiteljem znači da čak i sa primaljama i klinikom s nedostatnim sredstvima mnoge žene poput Zarmine ne mogu doći na važne preglede. Isto tako, mnoge zdravstvene radnice ne mogu ići na posao.

WHO je procijenio da na 10.000 Afganistanaca ima 4,6 liječnika, medicinskih sestara i primalja - gotovo pet puta ispod onoga što smatra minimalnim pragom. Ta će brojka sada vjerojatno biti i niža, s obzirom na to da su mnogi prestali raditi ili su pobjegli iz zemlje od kako su talibani preuzeli vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i prije njihova povratka, prema podacima Svjetske banke, oko 54,5% afganistanskog stanovništva živjelo je ispod nacionalne granice siromaštva.

"Prije nego što su talibani došli na vlast, zdravstvena klinika dijagnosticirala mi je pothranjenost i anemiju dok sam bila trudna", kaže Lina (28) koja živi u malom selu u provinciji Herat. Nakon što su talibani preuzeli vlast, njezin suprug - pastir - ostao je bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S malo novca i strahom od talibana, Lina nije ponovno posjetila kliniku sve dok joj nije puknuo vodenjak.

"Moj me je suprug tamo odveo na magarcu. Babica me je uspjela poroditi iako je moje dijete imalo nisku porođajnu težinu", kaže ona. Lina ostaje kod kuće u jako lošem stanju, bez prihoda, ne zna kako će prehraniti svoju bebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi Afganistanci strahuju da se zdravstvena kriza u zemlji produbljuje do točke s kojem nema povratka, a neki od najugroženijih - trudnice, novopečene majke i mala djeca - snose najveći teret.

"Situacija se pogoršava svakim danom. Nitko ne zna što će biti s nama", kaže Abida, koja svoj posao primalje i dalje radi ali s osjećajem beznađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo