ubio 11 ljudi / 'Stravičan čin masovnog ubojstva, mržnje i prije svega zla': Napadač na sinagogu pred sudom

Image
Foto: AP Images/Policijska fotografija

Prvi sprovodi ubijenih očekuju se u vrijeme dolaska predsjednika u grad, no mise za preminule već su počele u ponedjeljak u krcatoj sinagogi

30.10.2018.
7:32
AP Images/Policijska fotografija
VOYO logo

Napadač koji je ubio 11 i ozlijedio šest osoba u sinagogi u američkom gradu Pittsburghu u ponedjeljak se prvi put pojavio pred sudom. Osumnjičeni Robert Bowers prihvatio je pravnu pomoć državnog branitelja prije no što je poslan nazad u pritvor.

Nedugo potom se na Floridi pred sudom pojavio i Cesar Sayoc, osoba koju vlasti optužuju da je poslao više od deset naprava nalik bombama na adrese kritičara predsjednika Donalda Trumpa i medijske kuće CNN. Uhićen je prošlog tjedna i od tada je u zatvoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj ponovno je pokrenuo raspravu o medijskim nastupima Donalda Trumpa, no Bijela kuća odbacuje da predsjednik svojim govorima inspirira nasilje. 

"Jedini koji su odgovorni za provođenje ovakvih napada su pojedinci koji ih izvode", poručila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Ona je najavila kako će Trump sa suprugom Melanijom posjetiti Pittsburgh u utorak kako bi "izrazili podršku američkom narodu i tugovali s pitsburškom zajednicom". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj zločin je stravičan čin masovnog ubojstva, mržnje i prije svega zla", rekla je Sanders. 

"Imamo dužnost suprotstaviti se antisemitizmu u svim njegovim oblicima", kazala je glasnogovornica i dodala kako su predsjednikova kći i njezin suprug, Ivanka i Jared Kushner, židovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi sprovodi ubijenih očekuju se u vrijeme dolaska predsjednika u grad, no mise za preminule već su počele u ponedjeljak u krcatoj sinagogi. 

Bowers (46) će se u četvrtak vratiti pred sud na prvo saslušanje, prenose lokalni mediji. Ostat će u pritvoru bez mogućnosti jamčevine, a tužitelji su najavili da će za njega tražiti smrtnu kaznu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su objavile kako je Bowers tijekom napada uzvikivao "svi židovi moraju umrijeti". Židovske organizacije je ranije optuživao da dovode pridošlice iz Latinske Amerike i da žele provesti "genocid" nad bijelcima. 

Pred sudom se pojavio u invalidskim kolicima i s lisicama. Odbio je čitanje cijele optužnice protiv njega, ali je prihvatio branitelja koji mu je sud dodijelio. Bowers je ozlijeđen u pucnjavi s policijom tijekom napada na ceremoniju u sinagogi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo