TROJE SPAŠENO / Stravična tragedija na Kamčatki: 9 penjača poginulo kada su se penjali na vulkan pa se smrznuli na -14 Celzijusa

Image
Foto: Screenshot Twitter Saad Abedine

Pošto su postavili logor na 3300 metara osam članova i jedan vodič počeli su uspon u subotu, izvijestili su lokalni mediji

6.9.2022.
18:50
Screenshot Twitter Saad Abedine
VOYO logo

Tri preživjela člana penjačke skupine zarobljene na ledenom najvišem aktivnom vulkanu Euroazije u Rusiji spašena su u utorak pošto je devet članova poginulo pri usponu, objavilo je regionalno ministarstvo za hitne situacije.

Skupina od 12 ljudi među kojima su bila dva vodiča, počela je prije tjedan dana uspon na Ključevsku Sopku, 4754 metara visok vrh na poluotoku Kamčatki, na dalekom istoku Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto su postavili logor na 3300 metara osam članova i jedan vodič počeli su uspon u subotu, izvijestili su lokalni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tih devetero u subotu se najmanje pet survalo u smrt s visine od 4150 metara, a preostali su umrli kada su se planinske temperature noću spustile na minus 14 stupnjeva Celzijevih.

Višestruki pokušaji helikoptera u nedjelju da se spusti na vulkan nisu urodili plodom zbog snažnih vjetrova i guste naoblake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri preostala člana skupine, a riječ je o dva turista i vodiču - spašeni su u utorak pošto su se sklonili u kabini kojom se koriste vulkanolozi.

Ključevskaja Sopka najviši je od 160 vulkana s ledenim pokrovom na ruskom poluotoku Kamčatki upisanih na UNESCO-ov popis svjetske baštine zbog iznimne prirodne ljepote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo