Gori već dva tjedna / Stravični požari diljem Amazone - vrhunac se tek očekuje: Dim je toliko jak da se vidi čak iz svemira!

Image
Foto: Twitter

Prošli tjedan NASA je objavila satelitske snimke na kojima je prikazana vatra i dim u Brazilu

21.8.2019.
13:25
Twitter
VOYO logo

Sredinom dana u ponedjeljak, 19. kolovoza 2019. godine, nebo iznad  São Paula u Brazilu odjednom je postalo tamno. Cijeli grad, zajedno s dijelovima brazilskih država Mato Grosso i Paraná, bio je ispunjen dimom od divljih požara koji bjesne Amazonom, pišu lokalne vijesti.

Ranije ovog mjeseca Amazonas (najveća država u Brazilu) proglasila je izvanredno stanje zbog sve većeg broja šumskih požara, izvijestio je Euro News. Sezona požara u Amazoni tek počinje - traje od kolovoza do listopada, a vrhunac je sredinom rujna. No, dim je već toliko jak da se može vidjeti čak iz svemira!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan NASA je objavila satelitske snimke na kojima je prikazana vatra i dim u Brazilu. Citirajući Globalnu bazu podataka o emisijama od požara, NASA je primijetila da, iako su trenutačne razine požara neznatno ispod prosjeka u odnosu na posljednjih 15 godina, u nekim su državama, poput Amazonasa i Rondônije, veće.

Iznadprosječne dnevne požarne aktivnosti

"Država Amazonas do sada je vidjela iznadprosječne dnevne požarne aktivnosti tijekom cijelog kolovoza", rekao je Mark Parrington, stariji znanstvenik koji radi na emisiji požara u Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Parringtonu, požari u Amazoni ispuštaju prosječno 500-600 metričkih tona ugljičnog dioksida tijekom tipične godine. U 2019. su dosad već ispustili 200 metričkih tona stakleničkih plinova. Prema Globalnoj bazi podataka o emisijama od požara, u ponedjeljak je u Amazonasu otkriveno 8.668 požara. To je premašilo proteklih nekoliko godina, i doseže nešto više od vrhunca u 2016. godini kada je bilo 8.836 požara.

Satelitske snimke prate kretanje dima koji je potpuno ispunio zrak u São Paulu. Gustavo Faleiros, urednik informativne skupine za zaštitu okoliša InfoAmazonia, u e-mailu je rekao da je kvaliteta zraka još lošija na selu nego u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zrak je bio čist, a sada je selo prepuno dima i pepela"

"Stanovnci sela počeli su se žaliti zbog dima od divljih požara, jer je tamo zrak bio čist, a sada je selo puno dima i pepela", rekao je Alberto Shiguematsu, stanovnik São Paula koji je to objavio na Twitteru.

Prema Shiguematsuu, u ponedjeljak oko 15:15 nebo je postalo "stvarno tamno". Rekao je da tijekom deset godina svog života u São Paulu, nikada nije vidio takav dim. Pročitao je da je u Amazoni bilo požara, ali nije mislio da će biti pogođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dim dolazi ovdje, u São Paulo, tisućama kilometara daleko? To me iznenadilo", rekao je.

Povećano krčenje šuma

Vijest o tim požarima dolazi usred izvještaja o povećanom krčenju šuma pod vodstvom krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara, što je potaknulo prosvjede u zemlji kao i međunarodnu zabrinutost. Iako dim od požara prijeti zdravlju svih onih koji žive u blizini, više požara predstavlja dodatnu štetu za amazonsku prašumu u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlažnost je Amazonu u prošlosti štitila od silnih požara, ali suša, krčenje šuma i poljoprivreda mogli bi požare učiniti toliko uobičajenima da bi u potpunosti mogla izmijeniti njen krajolik, upozorilo je istraživanje iz 2014. godine. Prema objavi InfoAmazonie, Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja predviđa da će kiše u središnjoj i sjevernoj Amazoni biti za 40 do 50 posto ispod normalne u sljedeća tri mjeseca.

"Postoji izravna veza između pojačanih požara i porasta krčenja šuma", napisao je Faleiros u postu na blogu. "Među 10 općina koje su zabilježile najveće požare u 2019. godini, sedam je također na popisu općina s najvećim brojem upozorenja o krčenju šuma", piše Vice.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo