pokret #MeToo / Stručnjaci i aktivisti ocijenili: SAD deseta najopasnija zemlja za žene na svijetu

Image
Foto: FS2/WENN/PIXSELL

SAD je u anketi stručnjaka i aktivista naveden kao jedina zapadna zemlja među 10 najopasnijih zemalja za žene

26.6.2018.
17:17
FS2/WENN/PIXSELL
VOYO logo

SAD je u anketi stručnjaka i aktivista naveden kao jedina zapadna zemlja među 10 najopasnijih zemalja za žene, nakon što je kampanja #MeToo potaknula poplavu pritužbi vezanih uz seksualno uznemiravanje i napade, izvješćuje Reuters.

Thompson Reuters Foundation je poslao upitnike stručnjacima za ženska pitanja, njih 550, koje od 193 članice UN-a smatraju najopasnijima i najgorima za žene po pitanju zdravstvene zaštite, ekonomskih resursa, tradicionalnih običaja, seksualnog i neseksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je na tom popisu zauzeo 10. mjesto, a stručnjaci, aktivisti i žrtve objašnjavaju da su sve veća svijest o napadima na žene, zahvaljujući pokretu #MeToo, golemoj ulozi Amerike na svjetskoj sceni i toleranciji nasilja pridonijeli percepciji o opasnosti u SAD-u.

Vrh neslavne liste zauzima Indija gdje je pet godina nakon poznatog slučaja surovog ubojstva i silovanja studentice u autobusu, nasilje nad ženama, pogotovo seksualne naravi, i dalje uvelike prisutno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi Afganistan, gdje se i nakon 17 godina od rušenja talibanskog režima položaj žena može opisati kao "opasno življenje".

Treće najopasnije mjesto za žene je Sirija, ponajviše zahvaljujući sedmogodišnjem građanskom ratu. Slijedi Somalija, gdje su žene ugrožene zbog svirepih običaja tamošnje tradicije, a peto mjesto je zauzela Saudijska Arabija. U tom konzervativnom kraljevstvu žene najviše trpe zbog ekonomske ranjivosti i diskriminacije glede prava na rada i prava na vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na šestom mjestu je Pakistan, pa DR Kongo, Jemen i Nigerija.

Kako je anketa provedena nakon što je pokret #MeToo postao globalno poznat, s tisućama žena koje su na društvenim mrežama dijelile svoje priče o seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju, SAD je zbog rizika od seksualnog nasilja, uključujući i silovanje, i nepravdi u procesuiranju slučajeva silovanja svrstan na 10. mjesto najopasnijih zemalja u svijetu za žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo