obvezno cijepljenje u eu / Stručnjaci o uvođenju obaveznog cijepljenja na nivou EU-a: 'Hipotetski je moguće, ali...'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Grci odlučili da će svoje građane starije od 60 godina koji nisu cijepljeni protiv COVIDA-19 svakog mjeseca novčano kažnjavati

2.12.2021.
10:40
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

“Uvođenje obaveznog cijepljenja protiv COVIDA-19 (više) nije pravno, nego političko pitanje. Kako u Hrvatskoj, tako i u drugim članicama EU”, za Jutarnji list je rekao pravni ekspert komentirajući jučerašnju izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja unutar EU.

Tu je tabu temu “probila” ausrijska vlada koja je najavila skoro uvođenje obveznog cijepljenja. Njemačka vlada najavljuje slične mjere dok su primjerice Grci odlučili da će svoje građane starije od 60 godina koji nisu cijepljeni protiv COVIDA-19 svakog mjeseca novčano kažnjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što bi trebala učiniti naša Vlada kada bi odlučila da želi uvesti obavezno cijepljenje protiv COVIDA-19. 

Image
Europska komisija /

Ursula von der Leyen: 'Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem, razmislite o obveznom cijepljenju'

Image
Europska komisija /

Ursula von der Leyen: 'Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem, razmislite o obveznom cijepljenju'

“To je vrlo jednostavno pitanje. Kada bi Vlada donijela takvu političku odluku sve što bi potom trebala učiniti jest Saboru predložiti dopunu jedne alineje Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (koji u članku 40. taksativno nabraja bolesti protiv kojih je u Hrvatskoj cijepljenje obavezno, poput tuberkuloze, dječje paralize, osipa, zaušnjaka..., nap. a.). Prema tome, mi to možemo napraviti u roku od nekoliko dana. Sve što treba jest da Vlada predloži dopunu zakona i da to onda saborski zastupnici izglasaju. I to ne dvotrećinskom, nego običnom većinom. Sve što treba jest dodati COVID-19 na postojeći popis bolesti protiv kojih je cijepljenje obavezno”, kazao je izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Frane Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježana Vasiljević, profesorica Pravnog fakulteta i stručnjakinja za pravo Europske unije, smatra da je uvođenje obveznog cijepljenja na razini EU-a hipotetski moguće, ali je potrebno odvagnuti je li ograničenje nekog temeljnog ljudskog prava razmjerno cilju.

Podsjeća na presudu Europskog suda za ljudska prava iz travnja 2021. u kojoj stoji da je "obvezno cijepljenje uplitanje u pravo na poštovanje privatnog života, ali da je takvo uplitanje zakonito ako je legitiman cilj zaštita zdravlja i prava drugih u demokratskom društvu". Inače, ta se presuda odnosila na Češku gdje su roditelj tražili da njihova djeca mogu u vrtiće iako nisu cijepljena. Sud je to odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tu bismo presudu mogli gledati tako da je državna politika uvjetovanja obveze cijepljenja legitimna ako je cilj zaštita zdravlja što je, kako su naveli češki podnositelji, opravdano i nužno u demokratskom društvu”, objašnjava Vasiljević.

Europski sud je zaključio da su češke vlasti ostale unutar širokih polja procjene u ovom području te se time otvorio prozor mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja protiv COVIDA-19 na razini EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo