opasnost još nije isključena / Stupanj opasnosti blago snižen nakon rekordne plime: 'Venecija je jedinstvena i svačije nasljeđe'

Image
Foto: AP Images

Venecijanski gradonačelnik najavio je otvaranje bankovnog računa gdje će se moći uplatiti sredstva

16.11.2019.
18:10
AP Images
VOYO logo

Stupanj opasnosti u subotu je u cijeloj Veneciji blago snižen, premda je grad i dalje poplavljen te je na snazi izvanredno stanje nakon plime koja ga je opustošila. 

Još nije isključena opasnost nove plime

Pripadnici talijanske civilne zaštite snizili su u subotu stupanj opasnosti s "crvenog" na "narančasto", premda još uvijek nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra. U petak je "acqua alta", kišom i nabujalim morem izazvana plima u laguni koja je dosegnula 1,54 metra prisilila gradsku upravu da na nekoliko sati zatvori Trg svetoga Marka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak navečer, u Veneciji je zabilježena najveća plima u zadnje 53 godine - 1,87 m, što je drugi povijesni rekord iza onog evidentiranog 4. studenog 1966. kada je voda dosegnula 1,94 metra.

Voda je poplavila crkve, trgovine, muzeje i hotele ovog dragulja svjetske baštine. Uprava muzeja Guggenheim planirala je otvoriti ga u petak, no poput brojnih drugih ustanova, predomislila se zbog pogoršanih vremenskih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorit će se bankovni račun za Veneciju

U petak je grad posjetio talijanski ministar kulture Dario Franceschini koji je kazao da će trebati obaviti brojne popravke te dodao da je oštećeno više od 50 crkava. 

Veneciju godišnje posjeti 36 milijuna turista godišnje, od čega su 90 posto stranci. Gradonačelnik Venecije u petak je najavio otvaranje bankovnog računa na koji će svi oni koji žive u Italiji ili u inozemstvu moći uplatiti sredstva i pridonijeti popravcima u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Venecija je jedinstveno mjesto i svačije nasljeđe, a u vašu pomoć ponovno će zasjati", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo