Čelnici u Bruxellesu / Stvara se 'tvrđava Europa': Summit EU mogao bi biti prekretnica u migrantskoj politici

Više nego na ijednom drugom summitu govori se o stvaranju utvrde na vanjskim granicama Europske unije

28.6.2018.
18:42
VOYO logo

U Bruxellesu se održava dvodnevni summit 28 čelnika Europske unije u čijem je fokusu migrantska politika, tema koja dovodi do sve većeg razdora među državama članicama. Europski lideri, među kojima je i hrvatski premijer, ovu krizu pokušavaju riješiti već drugi puta u manje od tjedan dana.

Srdačno su se pozdravili njemačka kancelarka i francuski premijer uoči sastanka o novoj europskoj migrantskoj politici. Izgradnjom prihvatnih centara izvan Europske unije, ulaganjem milijarde eura u afričke zemlja i suradnjom s državama kroz koje prolaze migranti, Europska unija planira zatvoriti svoja vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države koje primaju velik broj izbjeglica, naravno trebaju dobiti zaštitu i potporu, ali s druge strane izbjeglice i migranti neće moći birati u kojoj će zemlji tražiti azil", izjavila je Angela Merkel, njemačka kancelarka .

Za Merkel je pitanje migranata sudbinsko pitanje Europske unije. Za našeg premijera to je ipak jačanje vanjskih granica europske unije. To je najvažnije za Hrvatsku, kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Hrvatsku je to ključno. Ako su granice dobro čuvane, onda će tih migracija kroz naš teritorij i pokušaja naravno biti sve manje", izjavio je predsjednik Vlade RH.

Tome se nada i Italija, čija je nova vlada odbijanjem prihvaćanja migranata uzburkala strasti i samo potakla druge na slično razmišljanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Italija više ne treba usmena obećanja i pisana priopćenja, želimo konkretne stvari i danas je dobra prilika za to. Smatramo da današnji dan predstavlja točku nakon koje nema povratka i što se mene tiče, spreman sam nositi se sa svim posljedicama", istaknuo je Giuseppe Conte, talijanski premijer.

Činjenice da bi stvari mogle krenuti u krivom smjeru, svjestan je i francuski predsjednik Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas pred sobom imamo dvije mogućnosti, možemo se odlučiti za nacionalna rješenja ili možemo položiti svoje povjerenje u europska rješenja i suradnju. Što se mene tiče, ja ću braniti europska rješenja", ističe Macron.

Promjeni stavova među članicama europske unije najviše se veseli mađarski premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da ćemo napokon krenuti prema rekonstrukciji Europe i demokracije i da ćemo napokon napraviti ono što ljudi žele. Oni žele dvije stvari. Prvo, ne žele dolazak novih migranata, to treba zaustaviti. Drugo, svi oni koji su već došli moraju otići", izjavio je Viktor Orban, mađarski premijer.

Već same najave iz Bruxellesa izazvale su negativne reakcije u svim zemljama na Mediteranu u kojima Europa želi graditi prihvatne centre. Svi su to odbili pa je već sada upitna provedba nove europske ideje zaustavljanja migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više nego na ijednom drugom summitu govori se o stvaranju utvrde na vanjskim granicama Europske unije. Simbolično - gradi se tvrđava Europa. Zaključci govore o tome da se stvore regionalne platforme izvan EU gdje bi se iskrcavali spašeni migranti s mora, izvijestio je Tomislav Krasnec iz Bruxellesa. Više u videu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo