ZADOVOLJNI PRESUDOM / Sud BiH oslobodio Nasera Orića optužbi za ratni zločin: 'Ovo smo očekivali'

Image
Foto: Facebook

Uz Orića oslobođen je i njegov suborac Sabahudin Muhić

30.11.2018.
14:25
Facebook
VOYO logo

Sud Bosne i Hercegovine u petak je drugostupanjskom presudom oslobodio optužbi za ratni zločin Nasera Orića, zapovjednika obrane Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Uz Orića oslobođen je i njegov suborac Sabahudin Muhić, a optužnica je obojicu teretila za izravno sudjelovanje u ubojstvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti u okolici Srebrenice u jesen 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravomoćna oslobađajuća presuda donesena je u ponovljenom postupku, vođenom nakon što je Prizivno vijeće Suda BiH ranije ove godine ukinulo prvostupanjsku presudu, koja je također bila oslobađajuća, i naložilo ponovno suđenje zbog procjene kako jednom od zaštićenih svjedoka optužbe nije bilo dopušteno dati iskaz na odgovarajući način.

Sudsko vijeće ponovo je ocijenilo kako tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo kako su Orić i Muhić doista počinili kaznena djela koja su im stavljena na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo smo i očekivali. Apsolutno smo zadovoljni presudom", kazala je novinarima u Sarajevu nakon izricanja sudskog pravorijeka Lejla Čović, Orićeva odvjetnica.

Izricanje presude pred sjedištem Suda BiH u Sarajevu čekao je velik broj Orićevih simpatizera, koji nisu skrivali oduševljenje činjenicom da je on oslobođen, no istodobno su na pristojnoj udaljenosti članovi udruga koje okupljaju srpske žrtve rata u BiH iskazali negovodanje tvrdeći kako je sudsko vijeće djelovalo pod političkim utjecajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oriću je ranije suđeno i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), čije ga je tužiteljstvo također teretilo za ratne zločine, no 2008. godine, te je i u Den Haagu oslobođen optužbi.

Suđenje pred Sudom BiH bilo je rezultat druge istrage što ju je pokrenulo srbijansko posebno tužiteljstvo za ratne zločine. Po tjeralici srbijanskog pravosuđa Orić je bio uhićen 2015. godine u Švicarskoj, no ta ga je država odlučila izručiti BiH, čiji je Orić državljanin te je potom bosanskohercegovačko pravosuđe preuzelo cijeli predmet, koji je okončan oslobađajućom presudom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo