kršili ženevsku konvenciju / Sud BiH potvrdio optužnicu za 11 bivših pripadnika HVO-a zbog zločina na području Mostara

Image
Foto: Thinkstock.com

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara

31.1.2018.
14:35
Thinkstock.com
VOYO logo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv jednanaest bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) zbog navodnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog pothvata na području Mostara, objavio je u srijedu portal Dnevnik.ba objavljujući presliku optužnice.

Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pripadnika II. bojne HVO-a u Mostaru Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Jure Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca. Oni se terete da su sudjelovali u u širokom, rasprostranjenom i sustavnom napadu HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva s ciljem njihovog progona s teritorija Herceg Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara.

Time su počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili, zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju Herceg- Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome se optužnicom terete za psihička zlostavljanja, stvaranja ozračja straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba u sklopu udruženog zločinačkog pothvata. 

Haaški tribunal nedavno je osudio šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, dok su prije podizanja ove nove optužnice za logor u Vojnu pred Sudom BiH osuđena četvorica nekadašnjih zapovjednika i čuvara u logoru u Vojnu Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo