Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ODREĐENE ZABRANE POSTOJE

Sud EU odlučio da se može otpustiti trudne radnice u slučaju kolektivnog otkaza, ali uz objašnjenje

Europski sud donio je ovu presudu nakon što se pred njim našao slučaj španjolske radnice

Image
Foto: Thinkstock
Vijesti.hr/ 24.2.2018. u 17:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trudne radnice mogu dobiti otkaz u slučaju kolektivnog otkazivanja, ali tada poslodavac trudnici mora navesti razloge kojima opravdava otkaz kao i objektivne kriterije na temelju kojih su određeni radnici postali viškom. Presudio je tako Sud Europske unije pred kojim se našao slučaj španjolske radnice, piše Novi list.

Direktiva o sigurnosti i zdravlju zabranjuje otkaze radnicama tijekom razdoblja od početka njihove trudnoće do kraja rodiljnog dopusta, osim u izvanrednim slučajevima nevezanim za njihovo stanje, koje dopušta nacionalno zakonodavstvo i/ili praksa.

"Stoga su države članice dužne uspostaviti tu dvostruku zaštitu. Preventivna zaštita od posebne je važnosti u okviru Direktive 92/85, s obzirom na štetne učinke koje mogućnost dobivanja otkaza može imati na fizičko i psihičko stanje trudnih radnica, radnica koje su nedavno rodile i radnica koje doje, koji uključuju osobito ozbiljan rizik da trudna radnica svojevoljno okonča svoju trudnoću", objašnjava Sud navodeći da je zabrana davanja otkaza iz direktive odgovor na taj problem, piše Novi list.

Vijesti.hr/ 24.2.2018. u 17:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba