ODREĐENE ZABRANE POSTOJE / Sud EU odlučio da se može otpustiti trudne radnice u slučaju kolektivnog otkaza, ali uz objašnjenje

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Europski sud donio je ovu presudu nakon što se pred njim našao slučaj španjolske radnice

24.2.2018.
17:03
Thinkstock
VOYO logo

Trudne radnice mogu dobiti otkaz u slučaju kolektivnog otkazivanja, ali tada poslodavac trudnici mora navesti razloge kojima opravdava otkaz kao i objektivne kriterije na temelju kojih su određeni radnici postali viškom. Presudio je tako Sud Europske unije pred kojim se našao slučaj španjolske radnice, piše Novi list.

Direktiva o sigurnosti i zdravlju zabranjuje otkaze radnicama tijekom razdoblja od početka njihove trudnoće do kraja rodiljnog dopusta, osim u izvanrednim slučajevima nevezanim za njihovo stanje, koje dopušta nacionalno zakonodavstvo i/ili praksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga su države članice dužne uspostaviti tu dvostruku zaštitu. Preventivna zaštita od posebne je važnosti u okviru Direktive 92/85, s obzirom na štetne učinke koje mogućnost dobivanja otkaza može imati na fizičko i psihičko stanje trudnih radnica, radnica koje su nedavno rodile i radnica koje doje, koji uključuju osobito ozbiljan rizik da trudna radnica svojevoljno okonča svoju trudnoću", objašnjava Sud navodeći da je zabrana davanja otkaza iz direktive odgovor na taj problem, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo