OSUĐENI NA SEDAM GODINA / Sud odbacio i zadnju žalbu Reutersovih novinara: Dobitnici Pulitzerove nagrade ostaju u zatvoru

Image
Foto: AP Photo/Aung Shine Oo

Lone i Soe Oo proveli su više od 16 mjeseci u zatvoru otkako su uhićeni dok su radili na istrazi o ubojstvu 10 muslimana Rohindža

23.4.2019.
8:44
AP Photo/Aung Shine Oo
VOYO logo

Mjanmarski Vrhovni sud odbacio je u utorak i zadnju žalbu dvojice Reutersovih novinara, dobitnika Pulitzerovu nagrade koji su osuđeni na sedam godina zatvora na temelju optužbe za odavanje državne tajne.

"Oni su osuđeni na sedam godina i ta odluka stoji, a žalba je odbijena", rekao je sudac Vrhovnog suda Soe Naing u prijestolnici Naypitawu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wa Lone (33) i Kyaw Soe Oo (29) proveli su više od 16 mjeseci u zatvoru otkako su uhićeni u prosincu 2017. dok su radili na istrazi o ubojstvu 10 muslimana Rohindža. Sigurnosne snage i budistički civili u zapadnoj mjanmarskoj pokrajini Rahine ubili su muškarce i dječake za vrijeme vojne represije koja je počela u kolovozu 2017. godine. 

Izvješće nazvano "masakr u Mjanmaru" dovršili su njihove kolege i objavljeno je u veljači prošle godine, a prošli tjedan je osvojilo Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvješćivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici novinara žalili su se Vrhovnom sudu pozivajući se na nedostatak dokaza te na dokaze da im je polciija sve namjestila. Policajac je rekao nižem sudu prošle godine da su časnici podmetnuli tajne dokumente dvojici novinara.

Sudnica je u utorak bila puna diplomata i promatrača. Nakon što je sud donio odluku, čelnik UN-a u Mjanmaru Knut Ostby izjavio je da je razočaran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujedinjeni narodi nastavit će pozivati na puno poštivanje slobode medija i ljudskih prava", kazao je on. "Wa Lone i Kyaw Soe Oo trebali bi se vratiti svojim obiteljima i nastaviti raditi kao novinari."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo