nepravomoćna presuda / Sud u Strasbourgu presudio da HZZO nije oštetio tužiteljicu kojoj je odbio bolovanje

Image
Foto: RTL

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) nepravomoćno je presudio da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije oštetio tužiteljicu

29.5.2017.
12:06
RTL
VOYO logo

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) nepravomoćno je presudio da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije oštetio tužiteljicu koja je tvrdila da su vještaci HZZO-a bili pristrani kada su joj odbili pravo na bolovanje.

Tužiteljica Krunoslava Zovko tražila je od HZZO-a da joj prizna pravo na bolovanje kao posljedicu prometne nezgode iako je njezina liječnica primarne zdravstvene zaštite prethodno utvrdila da bolovi u vratu, na koje se žalila, nemaju nikakve veze sa prometnom nezgodom u kojoj je sudjelovala dvije godine ranije. Nakon dva provedena vještačenja HZZO je odbio tužiteljičin zahtjev, a Upravni sud u Zagrebu je povodom njezine tužbe također utvrdio da je njezin zahtjev neosnovan, izvijestio je u ponedjeljak ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljica je pred Europskim sudom tvrdila da je cijeli postupak bio nepošten, smatrajući da je bila u potpunosti isključena iz postupka vještačenja te da su vještaci HZZO-a bili pristrani budući da su stalno zaposleni u toj instituciji.

Europski sud je u svojoj odluci prihvatio argumente države da su vještaci HZZO-a razmotrili sve prigovore tužiteljice vezane za njezino zdravstveno stanje te na njih odgovorili na zadovoljavajući način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužiteljica je bila obaviještena o rezultatima vještačenja te je mogla na njih i odgovoriti. Stoga je tužiteljica u dovoljnoj mjeri sudjelovala u postupku vještačenja. Sama činjenica da su vještaci zaposlenici HZZO-a, nije bila dovoljna za dovođenje u sumnju njihove nepristranosti. Slijedom navedenog, Europski sud je utvrdio da je tužiteljici nije povrijeđeno pravo na pošteno suđenje", navode u uredu. 

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred Velikim vijećem ili ako takav zahtjev bude odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo